Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Örülünk a szúnyogirtásnak, de a méheket meg kell védeni

2021.06.17
12:25
2021.06.17
16:56
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság-szerte több községben június 6-21-e között végzik a szárazföldi és légi szúnyogirtást. Ilyenkor rendkívül fontos a méhek védelme, ugyanis a vegyszerek óriási károkat okozhatnak nekik.

Az elmúlt időszak nyirkos, majd forró időjárása igencsak kedvezett a vérszívók elszaporodásának. Ada községben csütörtökön, Zentán kedden, a környező falvakban pedig szerdán hajtották végre a légi és szárazföldi szúnyogirtást. A munkát tovább sürgette a küszöbönálló, a napokban bekövetkező, egyedülálló természeti látványosság, a tiszavirágzás is.

Homolya Ákos, városrendezéssel megbízott tanácstag, Zenta község: „1-1,5 hónappal ezelőtt már a szúnyoglárvák irtása a vizes, erdős területeken elkezdődött, tehát ez volt az első lépés, de azóta már a hőmérséklet is megemelkedett, tehát a környezeti adottságok már olyanok lettek, hogy a szúnyogok már kikeltek, szaporodtak.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A nyár folyamán további 2-3 alkalommal kerül majd sor a szúnyogok irtására, az időjárás függvényében. A vegyszeres irtás alkalmával fontos a méhek védelme. Ábrahám József adai méhész szerint azonban mégsem szabad túlzásba esni, hiszen ilyenkor sokan megpróbálják bezárni a méheket, ami nagyobb kárt jelent, ez ugyanis tömeges fulladást okoz a kaptárakban: „Ilyenkor, amikor tudjuk, hogy melyik nap történik a szúnyogok irtása, akkor mielőtt hallanánk a repülőt, hogy elkezd szállni füstöt, gyújtunk a füstölőbe és megkezdjük füstölni a méheteket, hogy ezzel is nyugtassuk őket és, hogy nem engedjük, hogy a kijárók menjenek kifelé, hanem inkább jöjjenek haza és menjenek be a kaptárba. A másik megoldás pedig, hogy vízsugarat permetezünk a kaptárakra enyhén, hogy úgy érezzék a méhek, hogy esik az eső és akkor nem jönnek ki a kaptárakból, hanem inkább húzódzkodnak befelé.”

A szúnyogok irtását olyan vegyszerekkel végzik, amelyek elsősorban a rovarok idegrendszerét támadják meg. Annak ellenére, hogy gyorsan lebomlik, hosszútávon káros lehet a méhekre nézve.

szúnyogirtás
Zenta
méhek
méhek védelme

Most

20:13

A V4-ek támogatják a Nyitott Balkán ötletét

Támogatják a visegrádi országok a nyugat-balkáni államok kezdeményezését, a Nyitott Balkán nevű ötletet, amely a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia közötti határok eltörlését hivatott szolgálni 2023-tól.
19:19, Frissítve: 19:56

Átlagos búzahozam, alacsony felvásárlási ár

Elégedettek az észak-bácskai gazdák az idei búzahozammal, ugyanakkor a felvásárlási árral kapcsolatban vannak fenntartásaik. Az idei évben számos időjárási hatás befolyásolta a búzatermést, valamint a minőséget is - mesélik.

Népszerű