Ugrás a tartalomra
Tanjug/ Invision/AP/Eric Jamison

Oscar-díj: A Zöld könyv lett a legjobb film

2019.02.25
06:55
2019.02.25
17:45
Forrás
MTI
Nagy meglepetésre a közönségsikerek, azaz a Bohém rapszódia, a Fekete Párduc vagy a Csillag születik helyett a Zöld könyv című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat a 91. Oscar-gálán.
Tanjug/Invision/AP/Jordan Strauss

Fotó:Tanjug/Invision/AP/Jordan Strauss

A Zöld könyv a hatvanas években, a szegregáció idején játszódik, amikor a fekete zongoraművész Don Shirley koncertturnéra indul olasz sofőrjével az amerikai délen. A filmben nyújtott alakításáért Mahershala Ali a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját vehette át, és a legjobb eredeti forgatókönyv díját is megkapta a produkció. A ceremónia másik nagy nyertese Alfonso Cuarón Roma című fekete-fehér mexikói alkotása volt. A filmmel Cuarón a hetvenes évek elején Mexikóváros Roma negyedében eltöltött gyermekkorát idézte fel. A produkció a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, valamint az operatőri és a rendezői Oscart is elnyerte. Cuarón az első rendező, aki az operatőri Oscart is megkapta ugyanazért a filmjéért. A Fekete Párduc című Marvel képregényfilm is több Oscar-szobrot gyűjtött össze. A filmzenén kívül a jelmez és a legjobb díszlet Oscarját is elnyerte. Afroamerikai művészként a jelmeztervező Ruth E. Carter és a díszlettervező Hannah Beachler is elsőként lett Oscar-díjas a maga kategóriájában. A legjobb színésznő díját Olivia Colman brit színésznő vehette át A kedvenc című történelmi drámában nyújtott játékáért. A legjobb színész Oscar-szobrát pedig a Bohém rapszódiában Freddie Mercuryt alakító Rami Maleknek adták át. Regina King, a Ha a Beale utca mesélni tudna című filmért megkapta a legjobb női mellékszereplő Oscarját. Spike Lee filmje, a Csuklyások: BlacKkKlansman, amely hat kategóriában volt jelölt, a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját nyerte el a gálán. Az egész estés animációs filmek között a Pókember - Irány a Pókverzum című alkotást jutalmazta a filmakadémia. A legjobb rövid animáció Oscarját a Bao című produkció kapta. A legjobb eredeti betétdal Oscarját pedig Lady Gaga vehette át a Shallow című számért a Csillag születik című filmből. A legjobb vágás, hangvágás és hangkeverés díját a Bohém rapszódia kapta.     

Tanjug/ Invision/Chris Pizzello

Fotó:Tanjug/ Invision/Chris Pizzello

Legjobb film: Zöld könyv

Legjobb rendező: Alfonso Cuaron (Roma)

Legjobb férfi főszereplő: Rami Malek (Bohém rapszódia)

Legjobb női főszereplő: Olivia Colman (A kedvenc)

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Zöld könyv)

Legjobb női mellékszereplő: Regina King (If Beale Street Could Talk)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Zöld könyv (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly)

Legjobb adaptált forgatókönyv: BlackKklansman – Csuklyások (Charlie Wachtel & David Rabinowitz and Kevin Willmott & Spike Lee)

Legjobb operatőr: Roma

Legjobb vágás: Bohém Rapszódia (John Ottman)

Legjobb látványtervezés/díszlet: Fekete párduc

Legjobb jelmeztervezés: Fekete Párduc

Legjobb hangtervezés: Bohém rapszódia

Legjobb hangkeverés: Bohém rapszódia

Legjobb vizuális effektusok: Az első ember

Legjobb smink: Alelnök

Legjobb eredeti filmzene: Ludwig Goransson (Fekete Párduc)

Legjobb eredeti betétdal: Shallow” (Csillag születik - Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt és Benjamin Rice)

Legjobb animációs film: Pókember - Irány a Pókverzum

Legjobb animációs rövidfilm: Bao (Domee Shi)

Legjobb rövidfilm: Skin

Legjobb dokumentumfilm: Free Solo

Legjobb rövid dokumentumfilm: Period. End of Sentence.

Legjobb idegen nyelvű film: Roma (Mexikó)

Oscar-díj
Oscar-gála

Most

19:17, Frissítve: 19:27

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.
17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.