Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Illusztráció

Ötmillió génmódosított szúnyogot engedtek szabadon Floridában

2022.04.22
13:59
2022.04.22
14:05
Forrás
elobolygonk.hu
Véget ért az első kísérlet a génmódosított rovarok szabadba telepítésével: hét hónap alatt ötmillió Aedes aegypti szúnyogot szabadítottak rá vadon élő társaikra.

A kísérlet célja a vadon élő szúnyogok által terjesztett vírusos megbetegedések csökkentése.

Az első eredmények pozitívak lettek, de a jövőben még több állatot kell szabadon bocsátani, annak érdekében, hogy a módosított példányok valóban csökkentsék a teljes populáció számát - vélik a szakemberek.

A chikungunya- és dengue lázat, zikát és sárgalázat is terjesztő szúnyogfajt úgy módosították az amerikai Oxitec biotechnológiai cég kutatói, hogy a nőstény példányokra halálos gént tartalmazó hímeket engedtek rá. A terv szerint a módosított hímek párosodnak a vadon élő nőstényekkel, de minden nőstény ivadék elpusztul. A hím utódok továbbviszik a gént, így egyre kevesebb nőstény marad életben, a populáció pedig egyre kisebb lesz.

A kutatócsoport az is megállapította, hogy a halálos gén két-három hónapig, vagyis a szúnyogok körülbelül három generációjáig maradt fenn a vadon élő populációban. A kibocsátási pontoktól számított 400 méteren túl nem találtak a halálos gént hordozó szúnyogokat, még több generáció után sem.

szúnyog
génmódosított
kísérlet
tudomány

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű