Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ötvenen indultak túrázni Szabadka és Horgos között

2019-03-09
12:40
2019-03-09
18:44
Forrás
Pannon RTV
Több mint ötven résztvevővel indult el az első Bácskai Hazajáró Túra, amelyet a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet szervezett.

A résztvevők a szabadkai fő buszpályaudvartól indultak és egészen Horgosig sétáltak 35 kilométeres távon. Az út során a túrázók több olyan emlékhelynél is megálltak, amelyek történelmileg fontos jelentőséggel bírnak.

A reggeli gyülekezőre fiatalok és idősek egyaránt érkeztek. A szabadkai Farkas Gyöngyi jól felszerelten jött a túrára: „Nagyon sokat kerékpározom, de gyalogtúrán egyetlen alkalommal vettem eddig részt a cserkészekkel, és most is meghívásnak teszek eleget. Szeretem a természetet. Meglátom, hogy mi fér bele a mai napba.”

Vidákovics István is nekivágott a 35 kilométeres távnak. A profi túrázónak ez a síkterepi rövid táv meg sem kottyan: „Járok a hegyi, vagyis a Fruška Gora-i 100 kilométeres maratonra is, úgyhogy én nekem nem probléma ez a 30 kilométer, több mint valószínű, hogy Horgosig elmegyünk.”

A túra első állomása a szabadkai Zentai úti temetőben az 1944/45-ös emlékhely volt. Itt Balcsák Szilárd katolikus plébános áldotta meg a túrázókat. Egyúttal a megemlékezés mécseseit is meggyújtották.

Először szervezte meg a túrát a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet Észak-Bácskában és már vannak tervek a jövőbeli folytatásra is - mondta Szabó Attila szervező: „Még az idei évben meg lesz szervezve egy bánáti hazajáró túra is. Szeretnénk majd meghonosítani a természetjárás szeretetét itt jobban a mi vidékünkön, Bácskában, Bánátban is. Eddig is voltak ilyen utak, de mi szeretnénk ezt jobban tematikussá tenni, felkeresni azokat a helyszíneket, amely a magyarság szempontjából is fontosak.”

A túrázók Szabadkáról Palicsra indultak a tó északi partja mentén, az útvonaluk Horgos felé érintette Ludast, Noszát, Királyhalmot, a Szelevényi erdőt. Több ponton épületeknél, emlékhelyeknél tartottak pihenőt, megismerve annak történelmi fontosságát és jellegzetességeit is.

gyalogtúra
Szabadka
Horgos

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.
16:54, Frissítve: 18:16

Meghalt Baló György

A magyarországi televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró 71 éves volt.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.