Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Szarapka Szabolcs

A Palicsi Állatkert időjósa szerint érkezik a tavasz

2023.02.02
15:30
2023.02.02
16:35
Forrás
Pannon RTV
Nem ijedt meg árnyékától a Palicsi Állatkert barnamedvéje.

A népi hiedelem szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén eldől, hogy meddig kell várnunk a tavasz érkezésére. Aki hisz ebben a szokásban, számára jó hírünk van. A palicsi barnamedve biztató jeleket adott.

A néphiedelem szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a medve kijön a barlangjából, és ha meglátja árnyékát a napos idő miatt, akkor megijed tőle, és visszamegy aludni. Ebből arra következtettek, hogy újra hideg lesz és még hosszú ideig tartani fog a tél. Ha viszont borús az idő, a medve nem látja meg árnyékát, kinn marad, ez pedig a tavasz érkezését jelenti.

Idén február másodikán kissé felhős, de többnyire napos időre ébredhetett a Palicsi Állatkert barnamedvéje. Ennek ellenére nem ijedt meg árnyékától és már nagyokat nyújtózkodva, cammogva, érdeklődve figyeli az állatkert látogatóit. Az, hogy nem bújt vissza barlangjába, a néphagyományok szerint arra utal, hogy közeleg a tavasz.

A bizonytalan időjárási jelek miatt egyelőre nem lehet pontosan behatárolni a tavasz érkezését. Ami biztos, hogy a következő napokban a megszokott télies időjárás helyett melegebb idő várható. A hétvégére akár a 7-8 fokot is elérhetik a hőmérsékleti mutatók. Ezekben a kellemes napokban különösben megéri ellátogatni a Palicsi Állatkertbe.

Palicsi Állatkert
tavasz
időjárás

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.