Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Palicsi Állatkert lakói télen is várják a látogatókat

2021-01-16
14:34
2021-01-16
17:31
Forrás
Pannon RTV
A hideg, téli napokon talán eszünkbe sem jutna elmenni a Palicsi Állatkertbe, pedig érdemes, hiszen a sok állatfaj most is várja a látogatókat.

Ebben az időszakban a gondozók jóval nagyobb figyelmet fordítanak az állatokra ugyanis nem szeretnék, ha bármelyik megfázna, lebetegedne.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Háziállataink mellett fokozottan oda kell figyelni az állatkert lakóinak egészségére is a fagyos időben. Stábunk utána járt annak, hogy hogyan is zajlanak a mindennapok itt, a Palicsi Állatkertben.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A hideg idő beköszöntével az állatok igényei megváltoznak és mozgási igényük is csökken. Sokszor a fűtött otthonaikban vészelik át a telet. A zebra és a zsiráf mindössze napi egy-két órát tölt a szabadban.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az oroszlánok a téli időben, ha rövid időre is, de előbújnak otthonukból. A komolyabb fagyokban azonban mindössze két-három órát van lehetőség arra, hogy a látogatók megláthassák őket.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A mínusz fokok beköszöntével az állatok ivóvize befagyhat, így a gondozóknak erre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk.

Jánosi Tibor, a Palicsi Állatkert állatorvosa: „A mínuszokban az itatóedényt naponta sokkal többször meg kell nézni, gyorsan befagy azokba a kis edényekbe a víz. Itt is a külső állatainknál, akik kint vannak, ez így van. Vannak olyan itatók, amik néha ilyen csepegtetős verzióval állandóan meg vannak nyitva és nem engedjük, hogy befagyjon, de a nagyon hidegben még azok is befagynak. Olyankor a gondozók minimum kétszer azért körbe kell, hogy járják az állatainkat és az itatókba friss meleg vagy langyos vizet kell, hogy engedjenek, hogy feloldják azt a jeges részt. Habár ilyenkor télen sokkal kevesebb folyadékot fogyasztanak az állatok.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szemmel láthatóan jókedvűen úszkált szombat délelőtt Kuksza, a Palicsi Állatkert egyik legújabb lakója. Párja, Beni addig sütkérezett. Láthatóan megszokták már új otthonukat Palicson.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Hallottunk az itatásról, de vajon mi a helyzet az etetéssel?

Az állatok étrendje nem sokban változik a nyárihoz képest. Táplálékukat főként szalma, gyümölcs, zöldség és hús alkotja. Fontos viszont a téli vitaminpótlás. Ezeket a gondozók a takarmányba keverik.

„A vitaminmennyiséget ilyenkor megnöveljük, amit a táplálékon keresztül szoktuk adagolni. Legegyszerűbb formájában, tabletta vagy por formájában történik. A húsevőknél a húst szétdaraboljuk, szétvágjuk és beleszórjuk a port, a vitaminos porokat. Majmoknál a banánba, különböző gyümölcsökbe belenyomjuk a tablettákat. A kérődzőknél is az abrakba, a koncentrátba, a tápba por formájába szoktuk a premixeket és a vitaminokat keverni” – mondta az állatorvos.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Palicsi Állatkert nyitva áll a téli időszakban is. A látogatók szinte minden állatot láthatnak, a majmokat leszámítva, ők ilyenkor naphosszat melegen töltik idejüket.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az állatkert a hét minden napján reggel 9 és délután 3 óra között várja az érdeklődőket.

Palicsi Állatkert
Jánosi Tibor
Palics
állat
tél
etetés
itatás
hideg

Most

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.