Ugrás a tartalomra
Táncolnak az egybegyűltek
Pannon RTV / Huszár Dániel

Palicson is űzték a telet

2018-02-10
11:39
2018-02-10
15:46
Forrás
Pannon RTV
A hagyományos programot negyedik alkalommal szervezte meg a Palics Magyar Művelődési Egyesület, a Palics Park Kft. és a helyi közösség.

Farsangi télűzés volt szombaton Palicson. Sok gyerek jött el a Vigadó emeleti termébe, mindenféle jelmezbe öltözve, hogy hangoskodva elűzze a telet. Már 10 óra előtt nagy volt a nyüzsgés a palicsi Vigadóban, folyamatosan érkeztek az érdekesebbnél érdekesebb maskarába, jelmezbe bújt gyerkőcök. A legjobb jelmezeket díjazták, volt farsangi fánkkóstolás, kiszebábot is égettek, illetve táncházat szerveztek.

Volt pattogatott kukorica, szőlőfürt, kocka, arab sejk és még számtalan látványos jelmez. Brezovszki Anna cigánylánynak öltözött be. Imádja a farsangot. „Táncolunk, fánkot eszünk, kiszebábut égetünk, és van díjazott is jelmezben, szóval nagy a buli. Szerintem mindenki szereti a farsangot.”

A mulatságon a Juhász zenekar muzsikált, Szakács Tamás néptáncoktató pedig dalokat és táncokat tanított a farsangoló gyerekeknek. Természetesen ő is jelmezbe bújt. „Arab sejknek vagyok beöltözve és farsangi táncházmulatságon tanítok ma Palicson, illetve este pedig Szabadkán, a Talentumban.”

Csiszár Molnár Anna, a Palics Magyar Művelődési Egyesület elnöke kiemelte: a farsang farka, illetve a farsang vége alkalmából tartott különböző télűző mulatságoknak nagy hagyománya van a magyar közösségekben. „Ezt a hagyományt szerettük volna négy évvel ezelőtt feleleveníteni, akkor útjára indítottuk a télűző farsangi mulatságot Palicson. Minden alkalommal a farsang végén, tehát a hamvazószerda előtti hétvégén szervezzük meg, a gyermekeket célozzuk elsősorban, de mindenki mást is szeretettel fogadunk, hiszen ilyenkor a szülők, nagyszülők is örömmel eljönnek és együtt örülnek a gyerekekkel.”

Aki nem hozott maskarát, a helyszínen is készíthetett magának. A palicsi farsangi mulatság egész délelőtt tartott.

Palics
télűző
farsang

Most

16:45

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.
16:27

Jön a tél és vele a szmog

A tél közeledtével egyre nagyobb a lehetősége a szmog kialakulásának a városokban. Elsősorban a helytelen tüzelés miatt a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.
15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.