Ugrás a tartalomra
Táncolnak az egybegyűltek
Pannon RTV / Huszár Dániel

Palicson is űzték a telet

2018-02-10
11:39
2018-02-10
15:46
Forrás
Pannon RTV
A hagyományos programot negyedik alkalommal szervezte meg a Palics Magyar Művelődési Egyesület, a Palics Park Kft. és a helyi közösség.

Farsangi télűzés volt szombaton Palicson. Sok gyerek jött el a Vigadó emeleti termébe, mindenféle jelmezbe öltözve, hogy hangoskodva elűzze a telet. Már 10 óra előtt nagy volt a nyüzsgés a palicsi Vigadóban, folyamatosan érkeztek az érdekesebbnél érdekesebb maskarába, jelmezbe bújt gyerkőcök. A legjobb jelmezeket díjazták, volt farsangi fánkkóstolás, kiszebábot is égettek, illetve táncházat szerveztek.

Volt pattogatott kukorica, szőlőfürt, kocka, arab sejk és még számtalan látványos jelmez. Brezovszki Anna cigánylánynak öltözött be. Imádja a farsangot. „Táncolunk, fánkot eszünk, kiszebábut égetünk, és van díjazott is jelmezben, szóval nagy a buli. Szerintem mindenki szereti a farsangot.”

A mulatságon a Juhász zenekar muzsikált, Szakács Tamás néptáncoktató pedig dalokat és táncokat tanított a farsangoló gyerekeknek. Természetesen ő is jelmezbe bújt. „Arab sejknek vagyok beöltözve és farsangi táncházmulatságon tanítok ma Palicson, illetve este pedig Szabadkán, a Talentumban.”

Csiszár Molnár Anna, a Palics Magyar Művelődési Egyesület elnöke kiemelte: a farsang farka, illetve a farsang vége alkalmából tartott különböző télűző mulatságoknak nagy hagyománya van a magyar közösségekben. „Ezt a hagyományt szerettük volna négy évvel ezelőtt feleleveníteni, akkor útjára indítottuk a télűző farsangi mulatságot Palicson. Minden alkalommal a farsang végén, tehát a hamvazószerda előtti hétvégén szervezzük meg, a gyermekeket célozzuk elsősorban, de mindenki mást is szeretettel fogadunk, hiszen ilyenkor a szülők, nagyszülők is örömmel eljönnek és együtt örülnek a gyerekekkel.”

Aki nem hozott maskarát, a helyszínen is készíthetett magának. A palicsi farsangi mulatság egész délelőtt tartott.

Palics
télűző
farsang

Most

Népszerű

vízben rekedt autó

Hatalmas felhőszakadás árasztotta el Szabadkát

Sok gondot okozott a heves eső Szabadkán csütörtök délután. Több út is járhatatlanná vált, mivel a csatornahálózat nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot.

Eltűnt egy majom a Palicsi Állatkertből

Az állatnak még tegnap veszett nyoma, azóta pedig már a rendőrség is keresi. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a majom elszökött-e, vagy pedig valaki ellopta.
vihar

Ítéletidőre figyelmeztetnek Szerbiában

A Szerbia Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint az elkövetkező három napban az ítéletidő az ország egész területére kiterjedhet, de a legkritikusabb helyzet Nyugat-Szerbiában várható.