Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„Pálinka-szerelmem, légy az enyém!”

2022.02.06
09:21
2022.02.06
19:26
Forrás
Pannon RTV
A hagyományos vajdasági ízek mellett több száz különböző pálinka közül válogathatott, aki szombaton Bácskossuthfalvára látogatott. Megszervezték a VIII. Nemzetközi Kisüsti versenyt és Gasztrofesztivált.

A hagyományos ízek mellett különleges párlatok is várták a pálinka szerelmeseit Bácskossuthfalván. A birs, a tölgyfahordóban érlelt meggy és a törkölyös italok mellett a bátrak a banán és a hagyma pálinkát is kipróbálhatták. A kisüsti versenyen 6 országból összesen 740 pálinkával neveztek.

Szabó Sándor, résztvevő, Jászkisér, Magyarország:
„- A zentai rendezvényen voltunk ezelőtt vagy három vagy négy héttel, és ott találkoztunk szervezőkkel. Ők hívtak meg bennünket erre a rendezvényre. Hoztunk mintát. Nem zártunk rosszul az éremtáblán, és ezzel is színesítettük az itteni palettát.
- Ön milyen pálinkákat készít és mivel nevezett?
- Többféle gyümölcspálinkát is hoztunk, szőlőt, almát, körtét, cseresznyét, bodzát, galagonyát és csipkebogyót.”

Pannon RTV

A gyümölcspárlatok mellé vajdasági finomságokból is bőven kóstolhattak az érdeklődők. A 14 kiállító asztaláról hájas kiflit, fánkot, sült kolbászt és hurkát, valamint töltött káposztát is lehetett vásárolni. Lovas Etelka a bácskossutfalvi szármáról mesélt nekünk.

Lovas Etelka, tag, Ady Endre Művelődési Központ, Bácskossuthfalva
„- Úgy készül, hogy összeáll egy jó kis csapat, mint nálunk az Ady Endrében. Az egyik bekeveri a szármát, a másik belerakja a bográcsba. Alágyújtunk, kicsit fűszerezzük még, és így közös munka eredményeképpen megszületik a szárma.
- Milyen húsból készül és van-e valami titkos hozzávaló, amitől már bácskossuthfalvi a szárma?
- Friss disznóhúsból készült, most lett vágva, úgyhogy teljesen friss, titkos hozzávaló nincs. Én azt hiszem, mindenki hasonlóképpen készíti. Hagyományosan van benne paprika, hagyma, fokhagyma, bors, só és jó fajta savanyú káposzta.”

Pannon RTV

A rendezvény az előző évhez képest kissé átalakult ugyan, de továbbra is a vajdasági hagyományos ételeké és a pálinkáé a főszerep a településen, amire egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik - mondta Tímár Gabriella, a helyi Ady Endre Művelődési Központ elnöke: „Tulajdonképpen a kisüsti verseny kísérője már a kezdetektől fogva. Most más egy picit, hiszen a kocsonyafesztivált váltotta fel egy nagyobb méretű gasztrofesztivál, ahol disznótoros étkeket és nem pusztán a kocsonyát sorakoztatjuk fel.”

A szervezők abban bíznak, hogy a jövőben a rendezvény még jobban kinőheti majd magát, és egy nagyobb teremben, több kiállítóval várhatják a Bácskossuthfalvára látogató ínyenceket.

kisüsti verseny
kisüsti
gasztrofesztivál
Bácskossuthfalva
pálinkafesztivál
pálinka

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.