Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A páratlan szabadkai homokpuszta titkai

2021.05.21
20:46
Forrás
Pannon RTV
Sokaknak bosszúságot okoz az erős szelekkel érkező homok, másoknak kitűnő kirándulóhely, a kutatóknak, biológusoknak, madarászoknak pedig valóságos kincs, ami a változatos élővilágát illeti.

Hogyan és mikor alakult ki ez a mozaikos, erdőkkel és ligetekkel tarkított pusztaság? A szabadkai homokpuszta kialakulásáról, jellegzetességeiről Hovány Lajos, vízépítő szakemberrel beszélgettünk.  Hulló István, biológus azt is elmondta, a mai táj arculata az évmilliók során bizony jócskán változott.

Pannon RTV

A Kárpát-medence egy 6 millió évvel ezelőtti óriási beltenger volt, később a Levantei vagy Pannon-tó alakult ki, ami aztán a Đerdap-szoroson eltávozott, lefolyt erről a területről, mocsárok, ingoványok alakultak ki, és félsós, óriási mocsárvilág borította a Kárpát-medencét, és mai napig is folyamatosan süllyed. A környező hegyekről érkező folyók hordaléka és a por elsősorban a jégkor idején kialakult nagyon finom szemcséjű, lösznek hívjuk, sárgaföld rakodott le évmilliók folyamán itt a Kárpát-medencében, és ez az üledék borítja jelenleg ezt a területet.

Mintegy 4000 évvel ezelőtt indult meg a mai homokpuszta kialakulása, óriási homokviharokkal, nagy szárazságok voltak abban az időben és főleg a dunai hordalékból borította be a Duna-Tisza-közi területet.

Pannon RTV

A homok alatti vízzáró, agyagos rétegnek köszönhetően a terület egyes részein mocsaras, vizes élőhelyek alakultak ki, amely nagyon gazdag élővilágnak ad otthont, köztük olyan endemikus fajoknak, amelyek csak itt, ebben a térségben találhatóak. Olyanok, mint a délvidéki földikutya, vagy a homoki kikerics.

Elindult a terület komoly változása, félsivatagi puszta lett, lassan eltűnnek azok a fajok, amelyek a semlyékekhez, nedves rétekhez, homoki dús legelőkhöz köthetőek.

Pannon RTV

A homokpuszta szélén kialakult város és az időszakos homokviharok találkozása késztette arra az embert, hogy erdőt telepítsen a szél hordalékának megfékezéseként. A terület növény és állatvilága ezzel tovább gazdagodott. Most lássuk, hogyan is néz ki ez a terület és mit rejt a felszín. 

Radanovácon, a semlyékes rész, amit Mukits semjék is neveztek. Olyan homokmélyedésről van szó, aminek a fenékszintjétől fél méter-méter mélyen meszes réteg van. Ha kitermelték, csinálták belőle a válykot. A másik forma, egyfajta dolomit kő. 

Hulló István
homokpuszta

Most

20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.
16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.