Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pásztor István: Megalázó a várakozás a határon

2019-10-17
17:52
2019-10-18
11:28
Forrás
Pannon RTV
Az ember egyfajta szégyenként éli meg azt a helyzetet, ami ebben a pillanatban a határon uralkodik.

Így fogalmazott Pásztor István Közügyek című műsorunkban, amelynek egyik témája a szerb-magyar határon uralkodó helyzet volt. A VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke hozzátette, az ügy fontossága érdekében, bármilyen kellemetlen is, beszélni kell róla.

Végeláthatatlan kocsisorok és több órás várakozás a forró aszfalton araszoló gépjárműben. Számtalan alkalommal stábunk is beszámolt arról, hogy egy forgalmasabb napon milyen állapotok uralkodnak a szerb-magyar határátkelőkön. A témával kapcsolatban Pásztor István is elmondta véleményét Közügyek című műsorunkban.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Azt látom, hogy a szerb-magyar határon a magyar oldalon folyamatosan olyan állapotok uralkodnak, mint a magyar-ukrán határon az ukrán oldalon. Azt látom, hogy a határ átjárhatósága azért ilyen lassú és azért ilyen kiszámíthatatlan és azért olyan megalázó az ember számára, mikor beáll a sorba, mert a magyar határőrizeti szervek nem úgy végzik a munkájukat, ahogy meggyőződésem szerint kellene. Túl lassú, túl körülményes. Az embernek van egy olyan érzése, minthogyha szabotálnák azt, amit csinálnak.”

A VMSZ elnöke a Vajdasági Birkózó Akadémiáról is beszélt a műsorban. A Magyarkanizsán megvalósuló projekt alapkövét jövő szerdán helyezik le: „A birkózás a mi számunkra itt a Vajdaságban egy kiemelt fontosságú sport. Nagyon sok gyerekünk birkózik. Az általunk lakott területeken több mint tíz olyan klub van, városoktól egészen a kistelepülésekig, ahol kisfiúk és kislányok foglalkoznak ezzel a sporttal. Azt szeretnénk itt megvalósítani egyrészről, hogy egy fejlődési lehetőség teremtődjön meg a tehetségek számára, de ugyanakkor arra is lehetőséget fog nyújtani majd ez a fejlesztés, hogy edzőtáborokat lehessen szervezni, versenyeket lehessen szervezni, ami azt gondolom, hogy Kanizsának egyfajta turisztikai vonzerőt, bevételi vonzerőt is tud jelenteni.”

Pásztor hozzátette, olyan ötleteket is dédelgetnek, mint amilyenek a vízilabda akadémia Zentán, vagy a jégkorong akadémia Szabadkán, de az evezés és a kézilabda területén is vannak tervek, amelyek azt kell, hogy eredményezzék, hogy a gyerekek többet sportoljanak, mint ahogyan ez eddig gyakorlat volt. Cél az, hogy elfoglaljuk a sportban ugyanazt a helyet, ami minket megillet és, amit egyszer már régen betöltöttünk - fogalmazott a VMSZ elnöke.

határ
határhelyzet
Pásztor István

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.