Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Pásztornap Muzslyán

2020.10.17
14:21
2020.10.17
17:44
Forrás
Pannon RTV
A pásztoréletet a fiatalok már csak hagyományőrző rendezvényeken ismerhetik meg, mint amilyen a Pásztornap, amelyet ma XVI. alkalommal szerveztek meg a bánáti Muzslyán.
Pannon RTV/Lukács Attila

A Pásztornap nem múlhat el birkapaprikás nélkül, de Sötét Erzsébet és férje János ezúttal a tarhonya szabad tűzön való főzését mutatták be.

Sötét Erzsébet:
Valamikor kézzel csinálták a tarhonyát, én is mostan úgy. Nem az üzletből. És még fürjtojással csináltam a tarhonyát. Ez valamikor pásztorétel volt. Krumplipaprikás, krumplileves. Mikor levágták a birkát, akkor volt birkapaprikás. De nagyon régen, az őseink idejében nem volt paprika, mint a mai időkbe. És akkor paprika nélkül főztek, mindent. De most „módosabban” csináljuk.

Pannon RTV/Lukács Attila

A rendezvényt, amelynek a célja, hogy a fiatalokkal megismertessék az egykor megbecsült foglalkozást, az akkori életmódot, ételeket - Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja nyitotta meg: Örülök annak, hogy látom a fiatalokat, hogy látom a gyerekeket. Mert itt rész vesznek a kancsikások, nagyon sok fiatal van az iskolából is. Szintén a pásztorjátékokban is részt vesznek, a főzőversenyen is részt vesznek. Ez nagyon biztató, mert látjuk, hogy nem csak 17.,18. Pásztornap lesz, hanem még a századik is.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A hagyományok ápolására és megőrzésére mindenhol szükség van. Különösen a szórványban - hangzott el az eseményen.

Bacsó Mihály, a muzslyai RÉMUSZ Hagyományápolók Egyesületének elnöke: A szabályok keretein belül, amit csak bírunk, megrendeztünk. Egy főzőversenyt, birkapaprikásból és pásztorételt. Kalácsverseny, pálinkaverseny. Készítünk, főzünk paprikást eladásra a muzslyai népnek – mert megszokta. Ma épp a harmadik szombat, ahogy szoktuk főzni.

Pannon RTV/Lukács Attila

A muzslyai rét – a gyenge minőségű termőföldje miatt - inkább legeltetésre alkalmas. Ez a lehetőség azonban nincs teljesen kihasználva. Az állami, valamint a Prosperitati Alapítvány támogatásainak köszönhetően most több juhot látni a réten.

Palatinus Ervin, Muzslya HK tanácselnöke: Négy-öt kicsit komolyabb gazda, aki száz vagy háromszáz juhot is tenyészt. A legelő, ami nekünk van Muzslyán, az nem egész évre kivitelezhető legeltetésre, de az a három-négy hónap is sokat belesegít abba, hogy kicsit olcsóbbá tegye az etetést.

Pannon RTV/Lukács Attila

Kiállításon mutatták be az egykori pásztorélet mozzanatait. A gyerekek pedig régi foglalkozásokat ismerhettek meg, mint például a gyertyakészítés, fonás, cipész vagy a gölöncsérezés. Emellett bemutatták ügyességüket a karikás ostorpattogtatók is.

Pásztornap
Muzslya
hagyományápolás
tarhonya
juh
Bánát
népszokás

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Népszerű