Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Pengetőt ragadtak kicsik és nagyok

2021.05.16
12:01
2021.05.16
17:16
Forrás
Pannon RTV
Citeraoktatást tartottak a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesületben. A képzés több hétig tart, mintegy 15 résztvevővel.

Fiatalok és idősebbek egyaránt részt vettek a citeraoktatáson. A magyarkanizsai Lőrincz Erzsébet már régóta vágyott arra, hogy megtanuljon citerázni: „Annak idején, gyerekkoromban a nagytatámat is láttam citerázni és apukámat is. Nekem nem volt alkalmam zeneiskolába járni, hangszeren tanulni, de szeretném megtanulni a citerajátékot, hogy majd valamikor a gyerekeimet vagy az unokáimat is esetleg meg tudjam tanítani.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az oktató a csókai Mihók Attila, aki 7 héten keresztül mutatja be az érdeklődőknek a citerajáték alapjait:
„- Az első óra keretében a legfontosabbakat, az alapjait fogjuk megtanulni. A pengető tartástól egészen a húrok lefogásáig, ami a legalapvetőbb és ez segít majd megtanulni a dalokat.
- A továbbiakban milyen oktatásban részesülnek még a helyiek, akik jelentkeztek?
- Leginkább délalföldi dalokat tanulunk, mert tudnivaló, hogy a citera délalföldi hangszer vagy pedig Tisza-menti dalokat, ami erre a tájegységre jellemző.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A község több településéről is érkeztek résztvevők, akiknek csak egy citerát kellett magukkal vinniük.

Erdélyi Tóth Edit, elnök, Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület, Magyarkanizsa: „Nemcsak az egyesület tagjai vehetnek részt ezen az oktatáson, hanem bárki, aki vágyat érez arra, hogy megtanuljon. Nagyon az alapoktól indul az oktatás, nincs korhoz sem kötve, tehát itt a legkisebbektől kezdve nagyon vegyesen vagyunk itt a csoportban.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A citeraoktatás a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósul meg minden második szombaton Magyarkanizsán.

Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület
Magyarkanizsa
citera

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.