Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Perzseléses disznótort rendeztek Topolyán

2020-01-18
18:21
2020-01-18
18:39
Forrás
Pannon RTV
Két 100 kilogrammos sertést vágtak le. Igyekeztek az eseményen bemutatni a régmúlt szokásait. A programra Erdélyből és Magyarországról is érkeztek vendégek.

A disznóvágás hagyománya Kárpát-medence-szerte él. Érdekesség, hogy mindenhol más-más módon végezték a közkedvelt téli szokást. Gáspár József, elnökhelyettes, Székelyföld Szerelmesei Egyesület: „Ugyanúgy történik a disznóvágás. Reggel pálinkával, utána a disznó levágása, feldarabolása, feldolgozása. A fűszerezés lehet más a kolbásznak, a hurkának, a véresnek és a májasnak. Nálunk csombor, amit nagyon használnak. Itt nem hiszem, hogy a csombort ismerik vagy használják. Körülbelül ugyanez a menet. Este egy jó tor. Azzal fejeződik be az egész.”

Juhász Margaréta a csíkszeredai disznóvágás egyik különlegességéről mesélt stábunknak: „A sütőmájasba teszünk sót, borsot, egy nagyon kicsi csombort, és egy pici cukrot, mert a májnak szokott lenni egy kis kesernyés íze, hogy azt elvegye. A sütőmájasba teszünk rizst, amit nem sütünk meg, abba nem teszünk rizst. Azt kitöltjük szintén a disznónak a mellébe, és azt fel szoktuk füstölni.”

A szokások továbbörökítése érdekében a hagyományos disznótort immár 12. éve szervezi meg a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat. Kovács László, szervező: „Valamikor farsangidőben vagy még ádventban megkezdődött a disznóvágások ideje és készítették a családok. Elraktározták egész aratás végéig a húsokat, a töltelékeket, mert nem volt hűtő. Ilyenkor télen, még emlékszem rá, hogy a parasztcsaládokban és a munkáscsaládokban ez ünnep volt. A rokonság, a barátok összeültek és jól érezték magukat.”

A disznóölések régen családi ünnepségek voltak, ma már ez nincs így. Régen sokan neveltek jószágot, családi összefogás volt a disznótor - emelte ki a rendezvényen Kislinder Gábor, Topolya polgármestere: „Minden hétvégén a családok, a rokonok összejöttek és elkészítették a következő évre valót. A disznótor annak idején valamilyen jólétet és biztonságot teremtett meg, ez a hagyomány. Ezt mindenképp támogatni kell. Az önkormányzat ezt több ízben támogatja.”

Ebédre a levágott sertés friss húsából készült el a paprikás. A vacsorán nem maradhatott el a kolbász, a hurka és a sültek. A toros nap zárásaként zenés-táncos mulatsággal készültek a szervezők.

disznótor
perzseléses
Topolya
sertés
Kislinder Gábor
Nagyapáti Kukac Péter
Kovács László

Most

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.