Ugrás a tartalomra
Pixabay/Clker-Free-Vector-Images

Rájöttek, miként azonosíthatók az egyes békafajok ebihalai

2020-09-05
11:56
2020-09-05
12:05
Forrás
elobolygonk.hu
Brit kutatóknak sikerült rájönniük, miként azonosíthatók az egyes békafajok ebihalai, ami jelentősen segítheti a kétéltűek kihalásának megakadályozását.

A veszélyeztetett békafajok élőhelyeinek megóvására irányuló erőfeszítéseket jelentősen hátráltatja, hogy nehéz megkülönböztetni egymástól a különböző fajok ebihalait. A kutatóknak most sikerült jelentős előrelépést elérniük a Vietnám távoli erdőségeiben élő békáknál, amelyek a Megophrys nemzetségbe tartoznak. Ebihalakat gyakran látni a patakokban az év számos hónapjában, ám amint békává fejlődnek, eltűnnek az aljnövényzetben, ahol nehéz megtalálni őket.

A kutatók szerint, ha sikerül azonosítani a békaporontyokat, az segíthet megállapítani az egyes fajok jelenlétét, és feltérképezni, hogy melyek lehetnek azok a fontos élőhelyek, amelyek védelemre szorulnak.

A szakemberek földrajzi adatokat gyűjtöttek, fotókat készítettek és méréseket végeztek az ebihalakon, valamint összevetették azok DNS-ét felnőtt példányoktól vett mintákkal. Végül a Megophrys békanemzetség hat fajának ebihalait sikerült azonosítaniuk Vietnám hegyi erdőségeiben.

A kétéltűekre egyre növekvő fenyegetést jelent a természetes élőhelyeik elvesztése, a vadkereskedelem, a klímaváltozás és a halálos betegségek.

tudomány
béka
ebihal
Vietnám

Most

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.