Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Református ízek találkozója Kopácson

2018-10-14
17:47
2018-10-15
16:57
Forrás
Pannon RTV
Református ízek találkozóját tartották a hétvégén a horvátországi Kopácson. Az új gasztrokultúrális esemény középpontjában a fűszerpaprika állt.

A szervezők célja az volt, hogy a találkozó segítségével szakmai, baráti közösségek épüljenek ki a református élelmiszer-termelők között.

A rendezvény első napján két egyháztörténeti előadás hangzott el. Az első a református egyház szerepéről szólt a nemzettudat formálásában. A második a Dráva-szög reformációját mutatta be.

Lábadi Károly, nyugalmazott egyetemi tanár, gödöllői Szent István Egyetem: „Arra szerettem volna fölhívni a hallgatóság figyelmét, hogy itt, Alsó-Baranyában is a tizenhatodik században a reformációnak olyan képviselői éltek, akik nevüket maradandóan beírták az egyháztörténetbe, a művelődéstörténetbe, sőt az irodalomtörténetbe is.”

A vándorrendezvényt a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház és a budapesti Református Közéleti és Kulturális Alapítvány hívta életre. Az utóbbi feladata a református egyház közéleti és kulturális szerepvállalásának erősítése, amelynek egyik kiemelt része a gasztrokultúra is. A vásárban a különböző református termelők és kézművesek termékeit lehetett megismerni.

Zila Gábor, titkárság-vezető, Református Közéleti és Kulturális Alapítvány, Budapest: „Jelen vannak azok a borászok is, akik a BORUM-on is ott szoktak lenni, ott versenyeznek, itt most csak megmutatják a kiváló termékeiket, portékáikat. Ezekkel is lehet találkozni, kóstolni is lehet. Illetve a másik fontos dolog, hogy helyi ételekkel is igyekszünk egy picit jobban megismerkedni.”

A kirakodóvásáron anyaországi, felvidéki, erdélyi és vajdasági termelők állították ki fűszerpaprikájukat és az abból készített ételeiket, de bemutatták süteményeiket, boraikat is. A kiállítással párhuzamosan összesen nyolc bográcsban rotyogtak a finom fűszerpaprikával ízesített vadas és halételek, amelyeket a vidék lelkészei készítettek.

Szenn Péter, református püspök, Kopács, Horvátország: „Az az erő, az a boldogság, ami az itt élő embereket érte ezen jeles alkalommal, az jövőbemutató és jövőt építő és jövőképet erősítő. Az itteni fogyatkozás, illetve a közösségeinknek az állapota, illetve a szembesülés azzal a mai világi trenddel, amikor az emberek igen sokan elhagyják az otthonukat a gazdagabb életkörülmények érdekében, meghatározó az, hogy legyenek boldog alkalmak.”

Ünnepélyes istentisztelettel ért véget az első Református ízek vándorrendezvény. Jövőre Hajdúnánás várja majd a református gyülekezeteket.

Kopács
református

Kapcsolódó tartalmak

Most

23:20

Kétszettes győzelmet aratott Đoković

Novak Đoković szerb teniszező 7:6, 6:2 arányban nyert a horvát Marin Čilić ellen a londoni ATP-világbajnokságon. Đoković a szombati elődöntőben Kevin Andersonnal találkozik.
22:56, Frissítve: 23:01

Megbénulhat Franciaország

Kiszámíthatatlan az üzemanyag adójának emelése ellen Franciaországban szombat reggel kezdődő spontán tiltakozó megmozdulás mérete: az úgynevezett sárgamellényesek 1500 helyszínre hirdettek útzárlatot.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Traktorbaleset Felsőhegyen

Halálos kimenetelű traktorbaleset történt szerdán Felsőhegyen a Kossuth Lajos utcában. A Magyar Szó értesülései szerint V. J. a kertben dolgozott, amikor faszedés közben szerencsétlenül járt.

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.