Ugrás a tartalomra

Régi mesterségek és szakmák keltek életre

2024.04.01
14:41
2024.04.01
16:48
Forrás
Pannon RTV
Ősszel tovább folytatódik A Szakkör program Vajdaságban.

A kézműves szakkörösök az elmúlt években számos lehetőség közül válogathattak. Szakmai irányítás mellett több régi mesterség és szakma kelt újra életre. Ősztől ismét bővül a foglalkozások száma, immár 23 szakkör lesz elérhető.

Egy igen régi mesterességet elevenítenek fel a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben. A Szakkör program keretében nemezelnek. Ez egy ősi kelmekészítő mesterség, szerepe különleges a magyar kultúrában, gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. Harmat Hajnalka a program előtt sosem kézimunkázott. „A nemez nagyon tetszett, mert egy olyan anyag amiben rengeteg sok lehetőséget látok. Természetes anyag. Családilag is kötődöm a nemezhez, a nagyapám juhász volt, és valahogy a gyapjú így benne van a családtörténetünkben.”

A nemezelés által textil lesz a gyapjúból. Tehát az a folyamat, amellyel vastag anyagot, nemezt készítenek elemi szálak összepréselésével, egymásba dolgozásával. A különleges eljárással kezelt gyapjú pedig alkalmassá válik arra, hogy a számos dísz, használati tárgy készüljön belőle. Frank Sörös Melinda, foglalkozásvezető, A Szakkör, Magyarkanizsa: „Sok minden készül, angyalkát készítettünk, székpárnát, füzettartót, tokokat, most épp egy óvó-védő háromszöget készítünk. Tarisznya is készült, ami küldtünk a Magyar Művelődési Intézetbe, ahol kiállításra került a Hol volt, hol nem volt népmese pályázaton.”

A SZAKKÖR a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó online felülete. A program azzal a céllal indult útjára, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével avassa be a látogatókat, illetve népszerűsítse a különféle közösségi tevékenységi formákat. A program nem ismer országhatárokat, annak tartalmai elérhetőek az egész Kárpát-medencében és a távolabbi diaszpórákban is. A szakkörvideók visszanézhetőek. A tevékenységeket segédanyagok, fotók, leírások is kiegészítik. Vajdaságban a Szakkör a magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózatának koordinálásával valósul meg.

Sarnyai Károly, a program koordinátora: „Olyan kézműves foglalkozások is vannak, amelyek nem a múltból erednek, bár az elődeink ezeket már használták. Nagyon népszerű a natúr kozmetika, a baba-mama horgolás, de vannak olyan nagyszerű kézműves hagyományos foglalkozások, mint a gyertyaöntés, mézeskalács készítés.”

A 2023/2024-es évben 118 szakköri csoport indult Vajdaságban 29 településen. A kezdetekben elinduló hat szakköri tevékenységből mára már 18 lett 46 szakkörszervezővel és több száz szakkörözővel. A programban résztvevők száma őszre várhatóan tovább bővül.

régi mesterség
Szakkör program
Sarnyai Károly
Frank Sörös Melinda

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.