Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Régi mesterségekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek a Magda-laki táborban

2022.07.04
14:14
2022.07.04
17:12
Forrás
Pannon RTV
Idén kétszer annyian jelentkeztek a táborba, mint tavaly.

Minden évben gyerekek sokaságával telik meg a tornyosi Magda-lak, ahol különböző népi mesterségekkel ismerkedhetnek a fiatalok. A pénteken záruló napközis táborban több mint 50 gyerek részvételével zajlanak a foglalkozások.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A rekkenő hőségben, a diófák árnyékában és a csűrben a kézművesség rejtelmeibe engedtek betekintést az oktatók. A gyerekek nagy lelkesedéssel készítették el a tárgyakat. A zentai Homolya testvérek visszatérő vendégei a tábornak.

Homolya Eszter, Zenta:
„- Másodszor vagyok itt, és azért szeretek ide járni, mert nagyon jó a hangulat, sok barátot lehet szerezni, és nagyon szeretek kézműveskedni, és itt nagyon jó minden. Tetszik, hogy sok ilyen régebbi dolgot is lehet készíteni. Már szőttem, szövök most, és csináltam szappantartót is.”

Homolya Júlia, Zenta:
„- Miért szeretsz itt, a Magda-lakos táborban?
- Azért, mert itt mindig jó foglalkozások vannak, mindig olyanokat csinálnak, amit én is szeretek. Szövünk, fonunk, most ostort is csinálunk, meg pacsnikat készítettünk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Még kancsikát, vagyis karikás ostort is készíthettek Szarvák Anikó pedagógus vezetésével, aki szerint mindamellett, hogy elkészítik a tárgyakat, fontos időt szánni arra is, hogy beszélgessenek róla. „Valaki minél többet kézműveskedik, minél többet ügyesíti a kezét, annál jobban fejlődik az agy, és annál könnyebben tanul írni, olvasni a gyermek. Nagyon sokan nem tudják, hogy ez a két dolog összefügg. Mindegy, hogy a gyerek mit csinál, mindegy, hogy milyen szinten csinálja, ő maga lelje kedvét benne.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az idén ötödik alkalommal megszervezésre kerülő tábor népszerűségét mutatja, hogy tavaly óta megduplázódott a jelentkezők száma. Szabó Magda, a Magda-lak tulajdonosa: ƒ„Úgy érzem, hogy pont ennek van hiánya, a gyermekekkel kell foglalkozni. Régi mesterségeket igyekszünk bemutatni nekik, hogy belekóstoljanak, hogy kedvet kapjanak ahhoz, hogy a későbbiekben valamelyiket megpróbálják, hátha mellé állnak. Ha nem próbálják meg, akkor nem adunk nekik lehetőséget, nem fogják soha megpróbálni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A következő napok tábori programján szerepel még a csuhéjozás, a kosárfonás, a bőrözés, a quillingezés, a mézeskalács-készítés és az agyagozás is. A tábort a gyerekek által készített kiállítás zárja pénteken.

Magda-lak
tábor
gyerek
régi mesterségek

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.