Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Régi mesterségekkel ismerkedtek Adán a gyerekek

2019-09-14
17:47
2019-09-14
18:01
Forrás
Pannon RTV
Igazi gyermeki jókedvvel telt meg szombaton az adai tájház udvara. A helyi Aranykapu Művelődési Egyesület a fiatalok számára mesterségek napját szervezett, idén már kilencedik alkalommal.

Már a kezdés után sok gyerek volt kíváncsi a könnyebb, sőt a nehezebb mesterségekre is. Szeles Ákos a gölöncsér korongjához ült oda elsőként, ahol egy kis tálkát készített el: „Én kézműveskedni tudok, már csináltam ilyet háromszor is, de azt mindig elrontottam, ez most nagyon jól sikerült.”

A fiatalok számos eltűnőfélben lévő, egyre kevesebbet látott mesterséget próbálhattak ki. A klasszikus gyöngyfűzés, szövés, fonás és babakészítés mellett sok fiú nézte izgatottan a kovácsmester standját is. Az egyik legnépszerűbb foglalkozás, a szintén örökzöldnek számító nemezelés volt.

Kocsis Mónika, nemezelő, Ada: „Főleg ilyen melegben ők ezt nagy élvezettel teszik, minden más mellett is. Általában kis labdákat készítenek, az apraja pedig, akiknek a kezébe belefér, kis gyűrűt, karkötőt készít. Kígyót szoktunk még csinálni, gyúrjuk, mint a tésztát, és ezek a mozdulatok már eleve ismertek nekik, ha tésztát gyúrtak otthon, vagy gyurmával játszottak óvodában, iskolában, és akkor körülbelül ugyanezeket a technikákat lehet a gyapjúra is alkalmazni.”

A hagyományápolás mellett fontos, hogy a gyerekek testközelből ismerjék meg azokat a mesterségeket, amelyekkel már nem feltétlenül találkoznak a mindennapokban – mondta Sóti Éva, a szervező Aranykapu Művelődési Egyesület művészeti vezetője. Az egész napos program mellé jár az ebéd és az uzsonna is. Az utóbbi kemencében sült lepény volt.

Sóti Éva, művészeti vezető, Aranykapu Művelődési Egyesület, Ada: „A tájháznak a hangulata, az udvara, a régi körtefa, ami több, mint 100 éves, az épület, a tárgyak mind olyan hangulatot adnak az épületnek, ahová a gyerekek, a felnőttek szívesen jönnek el. Az idősebbek azért, hogy élvezzék a gyerekek társaságát: leülnek, beszélgetnek és gyönyörködnek a gyerekekben. A fiatalok, a gyerekek pedig azért, hogy kipróbálják mindezeket a kézműves foglalkozásokat. Tehát egész nap teli van az udvar, és mindenki örömmel jön ide.”

A gyerekek egészen késő délutánig szórakozhattak családias, baráti hangulatban a tájház udvarán.

Ada
mesterségek napja
Aranykapu Művelődési Egyesület

Most

Népszerű