Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Rekordmeleg nappal indul a hét

2019-10-21
13:00
2019-10-21
16:16
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában körülbelül 100 évvel ezelőtt mértek hasonlóan magas hőmérsékletet október közepén.

Akkor 29 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, most ennek a közelében járunk. A meteorológusok előrejelzése szerint október 28-ig tarthat az indián nyár, utána pedig fokozott lehűlés várható. A november már akár havat is hozhat.

Szikrázó napsütés, semmi csapadék, 25 fok feletti hőmérséklet. Sokan fagyiznak, napoznak, sétálnak. Mint egy kellemes nyári napon. Pedig október második felében járunk. Vajon normális ez?

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet szakmunkatársa a Szerbiai RTV-nek azt mondta, igen: októberben normális jelenségnek számítanak a meleg, nyárias napok. Ez ugyanis az indiánnyár, vagy vénasszonyok nyara. Nem új keletű dolog: 93 évvel ezelőtt 29 fokot mértek Belgrádban ezen a dátumon.

Nedeljko Todorović meteorológus arra is kitért, hogy október 28-tól fokozatos lehűlésről beszélhetünk, de november elejéig még marad az erős napsütéses és száraz időjárás: „A hónap végére kivételesen meleg és száraz marad az idő. Valahol október 28-a után gyenge lehűlés következik. Tehát 25- 28 fok között alakul a hőmérséklet. Némely értékek szerint 20-23 fok várható.”

Egészen november elejéig marad tehát az erős napsütéses és száraz időjárás.

Az éjszakai órákban ennek ellenére kialakulhat köd és rétegfelhőzet. Az érzékenyeknél fejfájás, koncentrációs zavar és fáradékonyság jelentkezhet a rendhagyó időjárás miatt. Aki azonban teheti, élvezze ki az indiánnyár minden pillanatát, novemberben ugyanis nem őszire, hanem egyenesen télire fordul az idő.

rekordmeleg
napsütés
időjárás
vénasszonyok nyara

Most

12:35

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit szexuális erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.
12:13, Frissítve: 12:19

Vučić: Koszovó nem lehet az UNESCO tagja

Koszovó nem lehet tagja az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az UNESCO párizsi konferenciáján.

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.