Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Rekordméretű molnárgörényt fogtak a Hortobágyon

2021-02-23
10:36
Forrás
sokszinuvidek.hu
A szakemberek a védett sztyeppi menyétféle, a molnárgörény élőhelyeinek feltérképezését végezték Balmazújváros környékén.

Több területen is észlelték a jelenlét közvetett bizonyítékait és a kutatás részeként megpróbálták az egyedek élve történő csapdázását biometriai adatok rögzítése érdekében, továbbá az örökítő anyag, a DNS – mint a genomikai vizsgálat alapja – kinyeréséhez szükséges mintavétel céljából. Hazánkban a molnárgörény védett faj, melynek természetvédelmi értéke 50 ezer forint, így a kutatás egyes elemei is csak hatósági engedély birtokában, az abban foglalt feltételeket betartva végezhetőek.

A csapdák elhelyezésekor tojást használtak csalétekként. Figyelni kell arra is, hogy a kotorék szájánál a kijövő állat mozgását oly módon igyekezzenek befolyásolni, hogy tereptárgyakkal lehetőleg a csapda nyílása irányába tereljék. Erre a célra bevált módszer a lyuk szájánál apróbb ágakból időszakosan létesített kis kerítés.

A szakemberek kivételesen szerencsésnek érezhetik magukat, az egyik élvefogó csapdával egy éjszaka után sikeresen fogtak egy hím példányt, ráadásul nem is akármilyet.

Az eddig megfogott magyar példányok között a legsúlyosabb 1,51 kg volt, míg az orosz irodalmi adatok is 1,8 kg-ban maximalizálják a hím példányok testtömegét. Balmazújváros környéke mostanában helyenként a hörcsögök fellegvára. Talán ennek tudható be, hogy ismereteink szerint a most fogott példány 1,98 kg-os testtömegével abszolút rekordnak számít a valaha kézre került példányokat illetően.

A görényre való tekintettel viszonylag gyorsan kellett a vizsgálatokat elvégezni, hogy a lehető legkevesebb ideig tartson az állat számára a stresszhelyzet. Okulva a Dániában bekövetkezett koronavírusos eseményekből (miszerint a menyétfélék érzékenyek erre az elsődlegesen humán viszonylatban értékelt patogén vírusra) a jelenlévők maszkot és kesztyűt viseltek az állat érdekében (is).

A mérést és a mintavételt követően a kis ragadozót visszaengedték a kotorékába és az előzőleg befúrt gallyakat eltávolították a lyuk szájától. Búcsúzóul még egyszer kinézett, hogy konstatálja: véget ért a procedúra – majd eltűnt a kotorék mélyén.

A molnárgörényről

A molnárgörény palearktikus elterjedésű faj, mely Közép-Európától kelet felé csaknem Kína csendes-óceáni partvidékéig előfordul. Ez az állat elsősorban nyílt területek lakója, azaz elterjedése jellemzően egybevág az eurázsiai nagy sztyepp-zóna területével, ahol a valódi sztyepp és az erdőssztyepp, illetve félsivatagi élőhelyeket népesíti be. Zsákmányállatai jószerivel ezekhez a területekhez kötődő rágcsálók.

A Pannon-medencében legfontosabb prédaállatai között kell említenünk a hörcsögöt (Cricetus cricetus) és az ürgét (Spermophilus citellus). Mivel a hörcsög Nyugat-Európában már kritikusan veszélyeztetett faj, az ürge pedig  hazánkban is fokozott védettséget élvez jelentősen lecsökkent egyedszámú populációi miatt, így fontos természetvédelmi faktor a molnárgörény védelme szempontjából, hogy élőhelyein a zsákmány hozzáférhetősége közép- és hosszú távon ne csökkenjen.

Az IUCN Vörös Listáján a molnárgörény státusza a teljes elterjedési területet figyelembe véve jelenleg: nem fenyegetett. Az állat nem kizárólagosan éjszakai életmódú, ennek ellenére ritkán kerül szem elé. A tájban jelenlétét az elmúlt években, évtizedekben leginkább a közutakon történő gázolások nyomán tudták itthon bizonyítani.

Hortobágy
állat
Magyarország

Most

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.