Ugrás a tartalomra
Tanjug/Saša Petrović

Rendkívüli állapot Szerbia középső részén az eső miatt

2019-06-03
15:34
2020-02-28
18:48
Forrás
Pannon RTV
Árvizet és rendkívüli állapotot okozott a hirtelen leesett nagy mennyiségű eső Közép-Szerbia hét településén. Több háztartást kellett kitelepíteni, sokaknak teljes ingósága ment tönkre az ítéletidőben

A Bjelica folyó Szerbia középső részén, Požega környékén található. A vidéken teljes településeket árasztott el. Sok helyen az udvarok kerítésének csak a felső része látszott ki, de az utcákon maradt járművek sem jártak sokkal jobban. A gyorsan megáradt hegyi vízfolyások miatt több település lakosságát kellett kitelepíteni.

Tanjug/Saša Petrović

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Hasonlóan súlyos a helyzet kissé keletre, Trstenik környékén, ahol a Nyugati-Morava folyik. Selište faluban a 180 háztartásból 70-et kellett kiüríteni. Több helyen leállt a forgalom is.

Vajdaságban is gondot okoz a sok eső. Az Újvidék-Karlóca autópálya szakasz egy részén sokáig csak egy sávon haladhatott a forgalom.

Tanjug/Saša Petrović

Foto: Tanjug/Saša Petrović

A Belgrádhoz tartozó Dragačevóban a helyi középiskolát is elárasztotta a víz. Több helyen néhány perc alatt 60 liter csapadék esett négyzetméterenként: „Minden víz alatt van, szerencsére a házakba nem folyt be, de a melléképületek, fészerek, kazánházak, és a többi víz alatt van, vízmosás mindenütt, imádkozunk, hogy a házakba ne folyjon be, az a fontos.”

Tanjug/Saša Petrović

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Kraljevo környékén kevésbé voltak szerencsések a lakosok. Sok házat teljesen elöntött a víz: „Nem maradt semmi, a hűtő, a fagyasztó, a televízió, a polcok is, tehát mindent vitt. Nem maradt semmi, nincs semmink.”

Tanjug/Saša Petrović

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Kraljevo és Raška között a vasúti közlekedés is szünetelt. Gruža környékén egy hidat is tönkretett az áradás. A Mezőgazdasági Minisztérium a Morava vízgyűjtő területének 10 kilométeres szakaszán, míg a Duna esetében 22 kilométeren rendelt el rendkívüli árvízvédelmi készültséget Belgrád és Smederevo környékét is érintve. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint a Száva vízszintje is emelkedik fog, ami a főváros és Šabac területén eléri majd az árvízvédelmi szintet.

áradás
rendkívüli állapot

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:46

A cél visszatérni a tantermi oktatásra

Már egy hete visszaültek a diákok az iskolapadba. Egyelőre még zavartalanul zajlik a tanítás. Az iskolákban hatályos járványügyi intézkedésekről, az esetlegesen várható enyhítésekről Vicsek Annamária, oktatási államtitkár beszélt a Közügyekben.
21:25, Frissítve: 22:24

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka?

Népszerű