Ugrás a tartalomra
Tanjug/Saša Petrović

Rendkívüli állapot Szerbia középső részén az eső miatt

2019-06-03
15:34
2019-06-04
08:30
Forrás
Pannon RTV
Árvizet és rendkívüli állapotot okozott a hirtelen leesett nagy mennyiségű eső Közép-Szerbia hét településén. Több háztartást kellett kitelepíteni, sokaknak teljes ingósága ment tönkre az ítéletidőben

A Bjelica folyó Szerbia középső részén, Požega környékén található. A vidéken teljes településeket árasztott el. Sok helyen az udvarok kerítésének csak a felső része látszott ki, de az utcákon maradt járművek sem jártak sokkal jobban. A gyorsan megáradt hegyi vízfolyások miatt több település lakosságát kellett kitelepíteni.

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Hasonlóan súlyos a helyzet kissé keletre, Trstenik környékén, ahol a Nyugati-Morava folyik. Selište faluban a 180 háztartásból 70-et kellett kiüríteni. Több helyen leállt a forgalom is.

Vajdaságban is gondot okoz a sok eső. Az Újvidék-Karlóca autópálya szakasz egy részén sokáig csak egy sávon haladhatott a forgalom.

Foto: Tanjug/Saša Petrović

A Belgrádhoz tartozó Dragačevóban a helyi középiskolát is elárasztotta a víz. Több helyen néhány perc alatt 60 liter csapadék esett négyzetméterenként: „Minden víz alatt van, szerencsére a házakba nem folyt be, de a melléképületek, fészerek, kazánházak, és a többi víz alatt van, vízmosás mindenütt, imádkozunk, hogy a házakba ne folyjon be, az a fontos.”

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Kraljevo környékén kevésbé voltak szerencsések a lakosok. Sok házat teljesen elöntött a víz: „Nem maradt semmi, a hűtő, a fagyasztó, a televízió, a polcok is, tehát mindent vitt. Nem maradt semmi, nincs semmink.”

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Kraljevo és Raška között a vasúti közlekedés is szünetelt. Gruža környékén egy hidat is tönkretett az áradás. A Mezőgazdasági Minisztérium a Morava vízgyűjtő területének 10 kilométeres szakaszán, míg a Duna esetében 22 kilométeren rendelt el rendkívüli árvízvédelmi készültséget Belgrád és Smederevo környékét is érintve. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint a Száva vízszintje is emelkedik fog, ami a főváros és Šabac területén eléri majd az árvízvédelmi szintet.

áradás
rendkívüli állapot
Közép-Szerbia

Most

08:30

Fucsovics a legjobb 32-ben

Fucsovics Márton a 32 közé jutott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután szerdán a második fordulóban jobbnak bizonyult az olasz Jannik Sinnernél.
08:14

Ma van a magyar kultúra napja

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte és a határokon túl is a magyar kultúra napját.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.