Ugrás a tartalomra
Tanjug/Saša Petrović

Rendkívüli állapot Szerbia középső részén az eső miatt

2019.06.03
15:34
2020.02.28
18:48
Forrás
Pannon RTV
Árvizet és rendkívüli állapotot okozott a hirtelen leesett nagy mennyiségű eső Közép-Szerbia hét településén. Több háztartást kellett kitelepíteni, sokaknak teljes ingósága ment tönkre az ítéletidőben

A Bjelica folyó Szerbia középső részén, Požega környékén található. A vidéken teljes településeket árasztott el. Sok helyen az udvarok kerítésének csak a felső része látszott ki, de az utcákon maradt járművek sem jártak sokkal jobban. A gyorsan megáradt hegyi vízfolyások miatt több település lakosságát kellett kitelepíteni.

Tanjug/Saša Petrović

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Hasonlóan súlyos a helyzet kissé keletre, Trstenik környékén, ahol a Nyugati-Morava folyik. Selište faluban a 180 háztartásból 70-et kellett kiüríteni. Több helyen leállt a forgalom is.

Vajdaságban is gondot okoz a sok eső. Az Újvidék-Karlóca autópálya szakasz egy részén sokáig csak egy sávon haladhatott a forgalom.

Tanjug/Saša Petrović

Foto: Tanjug/Saša Petrović

A Belgrádhoz tartozó Dragačevóban a helyi középiskolát is elárasztotta a víz. Több helyen néhány perc alatt 60 liter csapadék esett négyzetméterenként: „Minden víz alatt van, szerencsére a házakba nem folyt be, de a melléképületek, fészerek, kazánházak, és a többi víz alatt van, vízmosás mindenütt, imádkozunk, hogy a házakba ne folyjon be, az a fontos.”

Tanjug/Saša Petrović

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Kraljevo környékén kevésbé voltak szerencsések a lakosok. Sok házat teljesen elöntött a víz: „Nem maradt semmi, a hűtő, a fagyasztó, a televízió, a polcok is, tehát mindent vitt. Nem maradt semmi, nincs semmink.”

Tanjug/Saša Petrović

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Kraljevo és Raška között a vasúti közlekedés is szünetelt. Gruža környékén egy hidat is tönkretett az áradás. A Mezőgazdasági Minisztérium a Morava vízgyűjtő területének 10 kilométeres szakaszán, míg a Duna esetében 22 kilométeren rendelt el rendkívüli árvízvédelmi készültséget Belgrád és Smederevo környékét is érintve. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint a Száva vízszintje is emelkedik fog, ami a főváros és Šabac területén eléri majd az árvízvédelmi szintet.

áradás
rendkívüli állapot

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.
15:35

Továbbra is kétezernél kevesebb új fertőzött

Továbbra is kétezer alatt van az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. A friss adatok szerint 1 884 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a csaknem 16 ezer elvégzett tesztből. Vajdaságban mintegy 10 000 aktív fertőzöttről tudni.

Népszerű