Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Robotokat építettek, majd versenybe is szálltak velük

2019-06-13
12:30
2019-06-13
19:35
Forrás
Pannon RTV
Robotokat építettek, majd versenybe is szálltak velük a 2019-es Eurobot versenyen az Újvidéki Egyetem mechatronika-szakos hallgatói. A verseny élményeiről a tanulók Magyarkanizsán számoltak be.

Országos szinten harmadik, míg a Franciaországban megtartott Eurobot versenyen 17. helyezést értek el az Újvidéki Egyetem hallgatói a robotika területén. A nyolctagú csapat fél évig készült a versenyre. Több feladatot is teljesíteniük kellett az általuk készített robotoknak. Andrej Čilag, hallgató, Újvidéki Egyetem: „Készítettünk robotokat, amelyeket úgy állítottunk össze, hogy meg tudják különböztetni a színt és súlyt, szét tudják azokat választani, és ezeket össze is tudják kapcsolni. Ezekért több pont járt, és így gyűltek és adódtak össze végül a pontok.”
 

Pletikoszity Árpád, a csapat tagja a bemutatón elmondta, nem sok segítséget kaptak a felkészülés során, többnyire maguk készítettek és gondoltak ki mindent a versenykiírás alapján: „Szeptemberben kaptunk egy 40 oldalas leírását a feladatoknak, illetve a pályának. Ezek után kezdődött a tervezési folyamat, amelynek folyamán a mechanikai tervezéstől, tehát a 3D modellektől kezdve, majd az elektromos áramkörök kidolgozása, programozása az már mind a mi dolgunk volt. Az idén az volt a cél, hogy különböző súlyú, illetve színű jégkorong pakkokat szortírozzunk.”

A bemutatón a nézők meg is tekinthették a robotokat, amelynek a célja az volt, hogy az egyetemi hallgatók a fiatal középiskolások körében bemutassák és népszerűsítsék a mechatronika szakirányt.        

robot
Eurobot
mechatronika

Most

17:48

(M)elegünk lesz!

A következő napokra citromsárga riasztást adott ki Szerbia egész területére a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
17:13, Frissítve: 17:34

Sör + foci - végzetes is lehet...

Horvátországban, egy Knin melletti településen 15 símaszkot viselő férfi rátámadt egy kávézóban a Crvena zvezda-Young Boys labdarúgó BL selejtezőt néző vendégekre.
15:55, Frissítve: 16:07

3, 2, 1, 0! Interetno!!!

Kezdődik az Interetno Fesztivál Szabadkán. A mai 0. napon a Ravnica Tamburazenekar, valamint Novák Péter és az Etnofon koncertezik este fél nyolctól.

Népszerű