Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

2022.09.25
07:36
2022.09.25
17:53
Forrás
Pannon RTV
Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.

A helyi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület ifjúsági tánccsoportjának tagjai voltak a legfiatalabb résztvevők. Ők az előző években szüleik segítségével főztek, idén azonban önállóan próbálták kiérdemelni az elismerést.

Kovács Dániel, Hertelendyfalva: „Már évek óta jövünk, főzünk, próbálkozunk, hogy az első díjat megszerezzük, de az nem is fontos, hanem hogy itt vagyunk, barátkozunk és hogy részt vegyünk ebben.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A házigazdák, vendéglátók a főzőcsapatok tagjait és az imaház udvarára látogató, találkozásra vágyó vendégeket lángossal, kürtőskaláccsal, nyárson sült kolbásszal és szalonnával vendégelték meg.

Kovács Mária, Hertelendyfalva: „Kedvenc csemege, szinte mindenki szereti a kürtöskalácsot és szívesen süssük. Több ízben is van, szívesen jönnek az emberek.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Családi és baráti körök fogtak össze, hogy megfőzzék a legízletesebb pörköltet. A főszakácsok mellett segédek, kukták, támogatók alkották a csapatokat. A hidasi testvérgyülekezet csoportja is vállalta a versenyen való részvételt.

Hardicsay Sándor, Hidas, Magyarország: „Örömmel jöttünk. Én második alkalommal vagyok itt, a kirvájon és hát ez a százhúsz év egy különleges évforduló, úgy hogy testvérként érezzük magunkat itt, Hertelendyfalván.”

A rendezvény vendégei a Magyar-Turán Szövetség Délvidéki csapatának tagjai voltak, akik bemutatták a felállított jurtát és íjászatra tanították az érdeklődőket. A helyi Lőcsei Viktor tulajdonában levő lovakat is nyergelhették a merészebbek.

Link Lajos, a Magyar-Turán Szövetség Délvidéki koordinátora, Törökbecse: „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy eljutottunk Délvidék legdélebbi szögébe, az Al-dunai székelyekhez, hisz fontos ünnep ez az Al-dunai székelyek számára, hogy közösen tudjanak ünnepelni, Számunkra is fontos, hogy be tudjuk mutatni az őseink életét, hétköznapjait, harcmodorát, a lovas mivoltunkat, hisz lóra termett a magyar. Fontos az, hogy bemutassuk az őseink hitvilágát, hisz ez vezetett bennünket ide, a Kárpátmedencébe.”

A főzőverseny befejeztével öt tagú bizottság értékelte a csapatok főztjét. A jelenlévők átvonultak az egyesület székházéhoz és felállították a kirvájfát, amely egy héten át áll majd, jelezvén az ünnepet.

Hertelendyfalva
Pancsova
pörköltfőző verseny

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű