Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Rózsa Sándor emléktáblát helyeztek el Hajdújáráson

2018.07.15
14:10
2018.07.15
17:21
Forrás
Pannon RTV
Rózsa Sándor, a Délvidék egykori legnagyobb betyárja tiszteletére ma emléktáblát helyeztek el Hajdújáráson, a Ludasi-tóban lévő Rózsa Sándor-szigeten.

Harmadik éve szervezik meg a határ túloldalán élő ásotthalmiak a betyárvezérről elnevezett hajdújárási civil szervezettel közösen a Rózsa Sándor Fesztivált. Az egész napos rendezvényen megtelt a Ludasi-tó partján a Szúnyogcsárda környéke.

A reggel 8 órai tűzgyújtást követően munkához láttak a főzőcsapatok. Birkapaprikást főztek. Azért ezt az ételt, mert ez volt a betyárok egyik hagyományosan kedvelt eledele. Több mint 20 versenycsapat készítette a finomabbnál finomabb ételeket, összesen 100 kilogrammnyi húsból. Emellett még a szervezők is 70 kilogrammnyi húsból főztek a vendégek részére birkapörköltet.

Kelebiáról érkezett a Jóbarátok főzőcsapat. Szárity Krisztián és társasága már emelkedett hangulatban főzte a betyárok kedvenc ételét: „Tiszta szívből főzünk, reméljük, hogy a siker nem marad el.”

Nem kell agyonfűszerezni, hogy a birka íze domináljon.

A fesztiválra elkészült Rózsa Sándor emléktáblája, amelyet Kikity Attila szabadkai hiteles betyár faragott ki.

Kikity Attila, hiteles betyár, Szabadka: „Az én ötletem volt, aminek valamiféleképpen ezen a táblán szerepelnie kell, mivel Rózsa Sándor leghíresebb mondata: "Ha mögmondtam, hát mögmondtam."

A fából készült emléktáblát a Ludasi-tóban található Rózsa Sándor szigeten helyezte el Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnöke és Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere.

Toroczkai László, polgármester, Ásotthalom, Magyarország: „Számunkra azért az egyik legfontosabb történelmi személyiség Rózsa Sándor, mert ő volt a leghíresebb lakója a mai Ásotthalom területének, tulajdonképpen a szegedi alsó-tanyáknak, hiszen a mai Röszke területén született, itt élt, itt kalandozott ezen a vidéken.”

 

 A fesztivál célja Rózsa Sándor emlékének megőrzése - emelte ki Sövény Rudolf.

Sövény Rudolf, közgyűlési elnök, Hajdújárás HK: „A mai napon egy emléktáblát helyeztünk el Rózsa Sándor szigetén, az ő tiszteletére neki tisztelgünk ezzel a táblával.”

A néhai betyárvezér ugyanis a mai Ludas és Hajdújárás környékén bujkált.

A Rózsa Sándor fesztiválon egész nap élő zene szólt, ment a tánc, volt kézműves kirakodóvásár, sőt hobbi íjászat is.

Csónakázni is lehetett a szigetre, a nádassal övezett Ludasi-tavon. De megszervezték Rózsa Sándor betyárpróbáját is.

A legkisebbeknek kézműves foglalkozást tartottak. Márkus Helga, hajdújárási kislány egy gólyát készített.

A gyerekek az ugrálóvárban is jól szórakoztak, felállítottak egy korabeli mini jurtát, az megéhezett vendégeknek pedig hallét és birkapaprikást főztek a szervezők.

Hajdújárás
Rózsa Sándor

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.