Ugrás a tartalomra

Rózsa Sándor Fesztivál Hajdújáráson és Ásotthalmon

2017.07.16
19:34
2024.03.19
08:50
Az ötödik Rózsa Sándor Fesztivál Határtalanul Ásotthalomtól Hajdújárásig elnevezésű négynapos rendezvény záróprogramját tartották vasárnap a Ludasi-tó partján.

A csütörtöki hajdújárási megnyitóünnepséget követően pénteken és szombaton a határ túloldalán lévő Ásotthalmon zajlottak a rendezvények, vasárnap pedig Hajdújáráson, a Ludasi-tó partján zárult a tartalmas, hagyományőrző fesztivál, több száz helyi és anyaországi részvevővel.     

Az ötödik Rózsa Sándor Fesztivál Határtalanul Ásotthalomtól Hajdújárásig elnevezésű négynapos rendezvény záróprogramját tartották vasárnap a Ludasi-tó partján. 9 órakor kezdődött a főzőverseny 18 csapat részvételével, de voltak betyárpróbák és a Rózsa Sándor-szigeten elültették az ásotthalmi Rózsa Sándor-fa sarját, facsemetéjét is.

Kétféleképpen főzték a halászlét: hagyományos dunai, vagyis bajai módon vagy előre lefőzött alaplével.

Sokan érkeztek betyárruhában. Kikity Attila, betyár, Szabadka: „Ez valójában dél-alföldi viselet, az igazi betyárruha tiszta fekete, mert a betyárok, amikor mentek betyárkodni, a fehér szín nagyon feltűnő lett volna éjjel.”

Kunsági Bogár Bálint, betyár, Magyarország: „A betyárok tulajdonképpen olyan emberek voltak, akik ki merték mondani azt, amit egy általános parasztember nem mert. Tehát a 19-ik században egy osztrák elnyomási rendszerről beszélünk, ők ki merték mondani, hogy ez így nem lesz jó.”

A látogatók egész nap csónakázhattak a Ludasi-tavon, sétakocsival járták be a tó környékét, volt kézműves kirakodóvásár és sok más kísérőrendezvény.

Hajdújárás és Ásotthalom vezetői a Ludasi-tóban található Rózsa Sándor-szigeten elültették az ásotthalmi Rózsa Sándor-fa sarját. Sövény Rudolf, elnök, Rózsa Sándor Civil Szervezet, Hajdújárás: „Levéltári adatok alapján két történelmi helyszín van, amelyhez Rózsa Sándor kötődik bizonyítottan, Ásotthalmon a Rózsa Sándor Rúzsa-fája, itt Ludason pedig a Rózsa Sándor-sziget.”

Toroczkai László, polgármester, Ásotthalom, Magyarország: „Ezzel az összefogást, a barátságot és természetesen a nemzeti összetartozást is szeretnénk szimbolizálni.”

A halászléfőző verseny zsűrije szigorú elvárások szerint értékelte az egyébként ízletesre sikeredett remekműveket. Ments András, kancellár, Első Magyar Fehérasztal Lovagrend: „Természetesen fontos a szín, és legfontosabb az, hogy a benne levő hal ne legyen szétfőve, s a legeslegfontosabb az az ízvilág.”

A zsűri tagjai voltak még Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere és Varga Fábián, a hajdújárási helyi közösség képviselője. A zsűri szerint a legfinomabb halászlét a palicsi nyugdíjas szervezet asszonyai főzték. A Rózsa Sándor betyárpróba során patkót hajítottak, gumicsizmát dobáltak és rúdtartásban versenyeztek a betyárjelöltek, itt a bajmoki Krekus Mihály győzött. A hajdújárási Rózsa Sándor fesztiválon jelen volt többek között Pásztor István, a tartományi parlament és a VMSZ elnöke, valamint Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő is.

Ásotthalom
fesztivál
Hajdújárás
Rózsa Sándor

Most

14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.