Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A Rubik-kocka világába nyerhettek betekintést az érdeklődők Magyarkanizsán

2021.06.18
11:02
2021.06.18
17:53
Forrás
Pannon RTV
Nagy érdeklődés övezte a Rubik-napot Magyarkanizsán. A résztvevők a kockáról és feltalálójáról is hallhattak információkat, ugyanakkor megmérethették tudásukat is.

45 éve jelent meg a kocka, amely Rubik Ernő magyar építész, tervező nevéhez fűződik. Az évforduló alkalmából a belgrádi Collegium Hungaricum Rubik-programsorozatot indított több szerbiai városban, hogy az új nemzedék, a fiatalok is megismerjék ezt a világhírű magyar logikai játékot.

Csanádi Petra, Magyarkanizsa: „Algoritmusokkal elég könnyű kirakni, hogy ha megtanuljuk az algoritmusokat. Én 4-5 perc alatt tudom kirakni. Egy részét még alsóban tanultam meg kirakni, aztán a többit a testvéremtől tanultam.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Aleksa Radovanović a Rubik-kocka kirakásának szerb bajnoka. Tőle sajátíthatták el a kocka kirakásának módját a magyarkanizsaiak. Hivatalos rekordja 8,3 másodperc, azonban otthoni körülmények között már 5,3 másodperc alatt is sikerült kiraknia. „A kockát körülbelül 2015-ben kezdtem el megpróbálni kirakni, nem volt egy meghatározott alkalom, csak egy este egy Youtube-listán láttam a Rubik-kockát és érdekesnek találtam. Másnap eldöntöttem, hogy megveszem a kockát, hogy kipróbáljam. Első nap kellett 3-4 óra, hogy megtanuljam, de utána már csak gyakorolnom kellett.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A magyarkanizsai program a belgrádi Collegium Hungaricum szervezésében valósult meg. Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Azt szeretnénk, ha a fiatalok megismernék ismét a kockát, mert nem nagyon sokan ismerik már, talán az idősebb generáció az még tudja, hogy hogyan kell összerakni azokat a színeket, de a fiatalabbak már talán nem.”

A következő időszakban több településen is megszervezik majd a Rubik-programsorozatot.

Rubik-kocka
Aleksa Radovanović
Szentgyörgyi Klára

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű