Ugrás a tartalomra
sajtófotó, Nagyvárad
Pannon RTV

Sajtófotókat díjaztak Nagyváradon - Molnár Edvárd első díjat nyert

2018-01-22
12:32
2018-01-22
17:50
Forrás
Pannon RTV
Molnár Edvárd, a Pannon RTV operatőre nyerte meg az első díjat fotóriport kategóriában.

Molnár Edvárd fotóriporter, a Pannon Televízió operatőre nyerte meg az első díjat fotóriport kategóriában a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Brassai 2016 című pályázatán. A beküldött pályaműveknek 2016-ban kellett készülniük. A díjátadót a partiumi Nagyvárad vármúzeumában adták át a hétvégén.

sajtófotó, Nagyvárad

Hír, eseményfotó, fotóriport, portré, szociofotó és sportfotó kategóriában díjazták a magyarországi, illetve külhoni pályázókat. Molnár Edvárd fotóriporter, a Pannon Televízió operatőre a 2016-os Durindón és a Gyöngyösbokrétán készített sorozatával érdemelte ki az első díjat fotóriport kategóriában. A Szatmári Pap Károly-ezüstplakettet is ő kapta az összes beküldött pályaműve alapján.

sajtófotó, Nagyvárad

Molnár Edvárd: „Általában kiszemelek egy-két embert, kiszúrom őket a tömegből, és arra koncentrálok. Én is elvegyülök a tömegben, és ha észreveszek valakit, vagy valami érdekes jelenetet, akkor lefotózom. Átadom magam az egész eseménynek, hangulatnak, és ami sikerül belőle, ami jön.”

sajtófotó, Nagyvárad

A Brassaï-2016 díjat és a szociofotó első díját a Magyarországon élő, de erdélyi származású Kerekes Istvánnak ítélte oda a háromtagú zsűri. Egy romániai roma család meghökkentő mindennapjaiba nyerhettünk betekintést. Kerekes István: „Kőkemény mély szegénységben élő családról van szó és az ott készült jelenetről. Nem tudom, hogy miért, de hihetetlenül vonz engem ez a téma, hogy bemutathassam ezeket a fotóimon keresztül. Unióban élünk, de így is kegyetlen és nehéz sorsú emberekkel lehet találkozni.”

Szöllősi Mátyás tíz éve foglalkozik fotózással, hat éve ebből is él. Pásztorokat, juhászokat bemutató portréival nyert a pályázaton. A fényképezés mellett egy másik szenvedélyének is hódol. Szöllősi Mátyás: „Budapesten élek, van egy portrésorozatom, ahol a város arcait fotózom és ehhez interjúkat is készítek. Ez abból fakad, hogy nemcsak fotózással, hanem írással is foglalkozom.”

sajtófotó, Nagyvárad

A Brassai-2016 pályázatra mintegy ezer fotó érkezett. A verseny célja, hogy a fotóriporteri szakma jelentőségére hívják fel a figyelmet, az ugyanis egyre jobban háttérbe szorul - mondta Szűcs László szervező, zsűritag.  „Anyagi okokból nagyon sok lapnál a fotóriportert azzal helyettesítik, hogy az újságírók fotózgassanak, tudok olyan szerkesztőséget, ahol ez fordítva van, és a fotósnak kell írnia is. Ez azért ellentmondás, mert miközben arról beszélünk, hogy a digitális világban a nyomdatechnikák is jobbak, tehát nagyon jó minőségű színes fotókat tudunk előállítani, ez a színvonal a lapokban nem igazán tükröződik.”

A legjobb munkákat egy vándorkiállításon mutatják be. A nagyváradi kiállítás és a díjátadó a magyar kultúra napi rendezvény részét képezte.

sajtófotó
Molnár Edvárd

Most

Népszerű

vízben rekedt autó

Hatalmas felhőszakadás árasztotta el Szabadkát

Sok gondot okozott a heves eső Szabadkán csütörtök délután. Több út is járhatatlanná vált, mivel a csatornahálózat nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot.

Eltűnt egy majom a Palicsi Állatkertből

Az állatnak még tegnap veszett nyoma, azóta pedig már a rendőrség is keresi. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a majom elszökött-e, vagy pedig valaki ellopta.
vihar

Ítéletidőre figyelmeztetnek Szerbiában

A Szerbia Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint az elkövetkező három napban az ítéletidő az ország egész területére kiterjedhet, de a legkritikusabb helyzet Nyugat-Szerbiában várható.