Ugrás a tartalomra
sajtófotó, Nagyvárad
Pannon RTV

Sajtófotókat díjaztak Nagyváradon - Molnár Edvárd első díjat nyert

2018-01-22
12:32
2018-01-22
17:50
Forrás
Pannon RTV
Molnár Edvárd, a Pannon RTV operatőre nyerte meg az első díjat fotóriport kategóriában.

Molnár Edvárd fotóriporter, a Pannon Televízió operatőre nyerte meg az első díjat fotóriport kategóriában a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Brassai 2016 című pályázatán. A beküldött pályaműveknek 2016-ban kellett készülniük. A díjátadót a partiumi Nagyvárad vármúzeumában adták át a hétvégén.

sajtófotó, Nagyvárad

Hír, eseményfotó, fotóriport, portré, szociofotó és sportfotó kategóriában díjazták a magyarországi, illetve külhoni pályázókat. Molnár Edvárd fotóriporter, a Pannon Televízió operatőre a 2016-os Durindón és a Gyöngyösbokrétán készített sorozatával érdemelte ki az első díjat fotóriport kategóriában. A Szatmári Pap Károly-ezüstplakettet is ő kapta az összes beküldött pályaműve alapján.

sajtófotó, Nagyvárad

Molnár Edvárd: „Általában kiszemelek egy-két embert, kiszúrom őket a tömegből, és arra koncentrálok. Én is elvegyülök a tömegben, és ha észreveszek valakit, vagy valami érdekes jelenetet, akkor lefotózom. Átadom magam az egész eseménynek, hangulatnak, és ami sikerül belőle, ami jön.”

sajtófotó, Nagyvárad

A Brassaï-2016 díjat és a szociofotó első díját a Magyarországon élő, de erdélyi származású Kerekes Istvánnak ítélte oda a háromtagú zsűri. Egy romániai roma család meghökkentő mindennapjaiba nyerhettünk betekintést. Kerekes István: „Kőkemény mély szegénységben élő családról van szó és az ott készült jelenetről. Nem tudom, hogy miért, de hihetetlenül vonz engem ez a téma, hogy bemutathassam ezeket a fotóimon keresztül. Unióban élünk, de így is kegyetlen és nehéz sorsú emberekkel lehet találkozni.”

Szöllősi Mátyás tíz éve foglalkozik fotózással, hat éve ebből is él. Pásztorokat, juhászokat bemutató portréival nyert a pályázaton. A fényképezés mellett egy másik szenvedélyének is hódol. Szöllősi Mátyás: „Budapesten élek, van egy portrésorozatom, ahol a város arcait fotózom és ehhez interjúkat is készítek. Ez abból fakad, hogy nemcsak fotózással, hanem írással is foglalkozom.”

sajtófotó, Nagyvárad

A Brassai-2016 pályázatra mintegy ezer fotó érkezett. A verseny célja, hogy a fotóriporteri szakma jelentőségére hívják fel a figyelmet, az ugyanis egyre jobban háttérbe szorul - mondta Szűcs László szervező, zsűritag.  „Anyagi okokból nagyon sok lapnál a fotóriportert azzal helyettesítik, hogy az újságírók fotózgassanak, tudok olyan szerkesztőséget, ahol ez fordítva van, és a fotósnak kell írnia is. Ez azért ellentmondás, mert miközben arról beszélünk, hogy a digitális világban a nyomdatechnikák is jobbak, tehát nagyon jó minőségű színes fotókat tudunk előállítani, ez a színvonal a lapokban nem igazán tükröződik.”

A legjobb munkákat egy vándorkiállításon mutatják be. A nagyváradi kiállítás és a díjátadó a magyar kultúra napi rendezvény részét képezte.

sajtófotó
Molnár Edvárd

Most

16:45

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.
16:27

Jön a tél és vele a szmog

A tél közeledtével egyre nagyobb a lehetősége a szmog kialakulásának a városokban. Elsősorban a helytelen tüzelés miatt a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.
15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.