Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A sakk világnapja

2021.07.20
15:21
2021.07.20
17:08
Forrás
Pannon RTV
A kortalanul játszható szellemi sportot milliók űzik világszerte.

Július 20-a a sakk világnapja. A fekete-fehér mezőkön figurákkal vívott játék első világbajnokságát 1886-ban rendezték meg, 1924 óta pedig sakkolimpiát is tartanak. A már 4-5 éves kortól játszható sport segítségével a gyermekek sokat fejlődhetnek.

A sakktáblán sok olyan dolgot megtanulhatnak, amire az életben is szükségük lehet, megtanulhatnak rendszerben gondolkodni, jobban el tudják viselni a vereséget, jobban értékelik a győzelmet, valamint megtanulják tisztelni a szabályokat.

Rózsa Zsombor, sakkoktató: "A sakkozás az elmúlt években egy óriási reneszánszát élte, ugyanis létrejött a Vezércsel című sorozat, amely világszerte nagyon népszerű lett. Itt Vajdaságban is a sakkozás az egy népszerű tevékenység. Itt vannak olyan rendezvények, mint a Funchesstic vagy a Sakktivity, ami által a gyerekek nagyon szívesen és nyitottan viszonyulnak a sakkhoz és utána pedig felkereshetik a sakk-klubokat, ahol játszhatnak is."

sakk
világnap
játék

Most

16:25

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Népszerű

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.