Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A sakk világnapja

2021.07.20
15:21
2021.07.20
17:08
Forrás
Pannon RTV
A kortalanul játszható szellemi sportot milliók űzik világszerte.

Július 20-a a sakk világnapja. A fekete-fehér mezőkön figurákkal vívott játék első világbajnokságát 1886-ban rendezték meg, 1924 óta pedig sakkolimpiát is tartanak. A már 4-5 éves kortól játszható sport segítségével a gyermekek sokat fejlődhetnek.

A sakktáblán sok olyan dolgot megtanulhatnak, amire az életben is szükségük lehet, megtanulhatnak rendszerben gondolkodni, jobban el tudják viselni a vereséget, jobban értékelik a győzelmet, valamint megtanulják tisztelni a szabályokat.

Rózsa Zsombor, sakkoktató: "A sakkozás az elmúlt években egy óriási reneszánszát élte, ugyanis létrejött a Vezércsel című sorozat, amely világszerte nagyon népszerű lett. Itt Vajdaságban is a sakkozás az egy népszerű tevékenység. Itt vannak olyan rendezvények, mint a Funchesstic vagy a Sakktivity, ami által a gyerekek nagyon szívesen és nyitottan viszonyulnak a sakkhoz és utána pedig felkereshetik a sakk-klubokat, ahol játszhatnak is."

sakk
világnap
játék

Most

07:34, Frissítve: 07:45

Ismét fellángolt a halászati vita London és Párizs között

Újból fellángolt a hónapok óta parázsló halászati vita Nagy-Britannia és Franciaország között, miután mindkét kormány szankciókat és ellenszankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a vitás kérdésekben néhány napon belül nem születik egyezség.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.