Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Sakktivity hetedszer is

2021.10.09
13:33
2021.10.09
16:22
Forrás
Pannon RTV
Nyolc csapat mérte össze tudását sakkhoz kötődő ügyességi versenyekben Szabadkán az Aragóniai Beatrix Sakk Klub szervezésében. Idén a Majsai Úti Általános Iskola adott otthont a Sakktivitynek, amely egy világméretű sakknépszerűsítő rendezvény része.
Pannon RTV/Gál Hermina

A nyolcasok jegyében zajlott az idei Sakktivity. Nyolc versenycsapat, köztük hét vajdasági és egy magyarországi vett részt, mindegyik csapat nyolctagú, a nyolcadik versenyző mindegyik csapatban a sztárvendég, azaz a sztárkapitány volt. Nyolc fordulóban nyolc feladatot kellett a versenycsapatoknak megoldaniuk.

Pannon RTV/Gál Hermina

A versenyszámok előtt Szalma Andrea bemelegítő showja következett.

A rendezvényt a Világsakkfesztivál keretében rendezték, immáron hetedik alkalommal. A Sakktivity egy játékos sakkvetélkedő, ahol a sakktudásra és a sakk szabályaira épülő játékokat szerveznek.

Agárdi Gábor műsorvezető: „A logikát és a gyors reakciót mindenképpen segíti, én annak idején megboldogult nagyapáimmal sakkoztam, de ahogy lenni szokott, általában úgy van, hogy a nagyszülők engedik nyerni a gyerekeket, az én nagyapáim nem engedtek nyerni, úgyhogy én kiskoromban nem nyertem annyit, amikor sakkoztunk, de a szeretete a játéknak megmaradt annak ellenére.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A csapatokban 11-15 éves gyerekek versenyeztek Szabadkáról, Tornyosról, Hajdújárásról, Magyarkanizsáról, Palicsról, Ludasról, Óbecséről és a magyarországi Tompáról.

Szőke Nikoletta, Tompa: „Először vagyok itt, nagyon jól érzem magam itt, és örülök, hogy itt lehetek.”

Kiss Renátó, Szabadka: „Szerintem ebben az évben próbáltam először, mert engem annyira nem érdekelt a sakk, de tegnap gyakoroltam, a barátommal sokat gyakoroltam.”

 

Pannon RTV/Gál Hermina

A sztárvendégeket mindig a jelentkező csapatok javasolják. Idén köztük volt a Magyar Szó újságírója, Lackó Varjú Sára, Cirok Szabó István költő, Magyar Zsófia színésznő, Fremond Árpád, a VMSZ politikusa, Csíkos Dániel televíziós műsorvezető, Pesti Attila építész, valamint Molnár Lajkó Anett, a Pannon RTV rádiós műsorvezetője és Stettner Zoltán videó blogger.

Molnár Lajkó Anett rádiós műsorvezető, Magyarkanizsa csapatkapitánya: „Lehet, hogy egy kicsit riadtak itt még az elején, de egyébként meg nagyon okos gyerekek. Tisztában vannak a sakk szabályaival, a játékszabályokkal, a Sakktivity szabályaival, tisztában vannak, nagyon kenik, vágják.”

Stettner Zoltán vlogger, Szabadka csapatkapitánya: „Én nagyon nagy társasjátékos vagyok, és ez a társasjátékos szenvedély a sakkból indult, édesapámmal, amikor ilyen 5-6 éves voltam, akkor kezdtünk el sakkozni.”

A sakk által játékosan tudnak tanulni és új ismeretekhez jutni a gyerekek - mondta köszöntőjében Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „Köztudott, hogy az egyik legősibb agytorna, agytréner éppen a sakk, amely képesség- és személyiségfejlesztő, és memóriafejlesztő is.”

A Sakktivity az egyetlen rendezvény, amely mind a hét évben, amióta a Világsakkfesztivál létezik, mint külső helyszín, jelen van és képviseli Szerbiát - mondta Rózsa Zsombor főszervező, a játék szellemi atyja.

„Ez egy egyedülálló sakkos rendezvény, mert még arra nincs példa, hogy a sakkot játékos vetélkedő formájában földolgozták volna.”

Az idei rendezvényt is a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Sakktivity
Szabadka
sakk
verseny
Majsai Úti Általános Iskola
Jerasz Anikó
Rózsa Zsombor
Molnár Lajkó Anett
Agárdi Gábor

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.