Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sok kacat, de nem ócskaság

2021.11.06
12:40
2021.11.06
17:35
Forrás
Pannon RTV
Régi étkészletek, festmények, porcelánfigurák és természetesen nem maradhatnak ki a múltból származó bankjegyek. Ezek mind megtalálhatók a szabadkai régiségvásáron.

Idén is nagy érdeklődés mellett zajlott a Népkörben megszervezett találkozó. Nemcsak Szerbiából, de a környező országokból is érkeztek régiséggyűjtők, hogy bemutassák vagy akár el is adják régóta őrzött tárgyaikat.

Pannon RTV

Több mint 85 régiséggyűjtő asztalánál lehet a régmúltból származó tárgyakra kutatni a szabadkai régiségvásáron.

Kállai Ferenc asztalán is megakadt a szemünk. Itt még 19. századi tárgyakra is rálelhettünk.

„Itt, ami az asztalon van, mindenféle apróság, felesleges dolog, amire nekem nincs szükségem. A zsolnai kerámiát gyűjtöm egyébként. Azokat nem hozom ide a piacra, mert az a gyűjteményem. Mindenfélét, amiket találok, megveszem, de muszáj eladnom, hogy meg bírjam vásárolni, azt ami engem érdekel.”

Habár a járványügyi helyzet kicsit bizonytalanná tette a vásár szervezőit, mégis sikerült zökkenőmentesen lebonyolítani az eseményt.

Gerlovics Szilveszter, a Szabadkai Gyűjtők Egyesületének elnöke: „Gyűjtenek, eladnak, vesznek is és csere-berélnek. Ez a vásár jellege és lényege. 81. alkalommal került sor a régiségbörzének a megszervezésére. Immáron másodszor, mert két évvel ezelőtt kinyomtattuk a szórólapokat, de sajnos akkor az intézkedések miatt kénytelenek voltunk lefújni. Az idén vállalkoztunk rá, nem kevés szorongással, hogy egyáltalán meg lehet-e majd rendezni.”

A Szabadkai Gyűjtők Egyesülete egyébként idén 50. jubileumát ünnepelte és a látogatók számára 300 számozott alkalmi képeslapot osztottak. A terv szerint jövőre is visszavárják az érdeklődőket az ország egyik legrangosabb régiségvásárára.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Népkör
Gerlovics Szilveszter
Régiségvásár
régiség

Most

Népszerű