Ugrás a tartalomra
Facebook/Orosz Örs

Sokat javult a Sajó vízminősége az elmúlt napokban

2022.06.28
18:42
2022.06.28
18:51
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
A szlovákiai Alsósajó egykori vasércbányájából a Sajóba érkező szennyezés mértéke jelentősen csökkent azt követően, hogy lezárult a veszélyhelyzet elhárításának május 28-án kezdődött első szakasza.

A szlovák gazdasági minisztérium múlt heti hivatalos közlése szerint folyamatosan javul a Sajó vízminősége. A vegyi elemzések azt mutatták, hogy 80 százalékkal csökkent a folyóba kerülő szennyezett víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma.

Facebook/Orosz Örs

A korábban sötét rozsdavörös színűről világosabbra váltó folyóvíz megjelenését a helyi környezetvédők beszámolói is megerősítették. Ugyanakkor jelezték: ez nem azt jelenti, hogy ne kerülnének továbbra is nagy mennyiségben az élővilágra veszélyes anyagok a Sajóba.

A magyar kormány folyamatosan figyeli a helyzetet, hangsúlyozta Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára, aki közösségi oldalán megerősítette: Magyarország továbbra is szívesen nyújt szakmai segítséget a szlovák félnek, hiszen „környezetünk védelme közös ügyünk”.

Facebook/Orosz Örs

A magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, a szennyezés helyszíne megközelítőleg 80 kilométerre található a magyar határtól, amely távolság – mint írták – többszörösen is elég ahhoz, hogy a vízzel hozott szennyezőanyag kiülepedjen, valamint a becsatlakozó vízfolyások, például a Rima folyó vízhozamának hatására tovább híguljon.

Sajó
vízszennyezés

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.