Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sörmúzeum Nagybecskereken

2020.03.08
16:50
2020.04.19
16:44
Forrás
Pannon RTV
A nagybecskerekiek eltökélt célja, hogy felvirágoztassák a sörturizmust a városban,

Nagybecskerek tönkrement gyárainak berendezései zömében az erre fenntartott vastelepekre kerültek. Erre a sorsra jutott volna a csődbe ment Nagybecskereki Sörgyár több eleme is, amennyiben civil kezdeményezésre nem sikerül megmenteni az egykor virágzó ipari város örökségének egy értékes részét.

Másfél évtizede lesz annak, hogy a sikertelen privatizálás után leállt a nagybecskereki Sörgyár. A csaknem három évszázados üzem újjáélesztésére esély sem maradt. A tulajdonos pedig a "rosszvasba" szánta a gyár berendezését. Egy civil szervezet, a Városi Fórum azonban leállította a folyamatot. Vojislav Cvejić, szakmunkatárs, Turisztikai Szervezet, Nagybecskerek: „A sörgyár szívében zajlott a termelés leglényegesebb része, mint a cefrézés, komlósítás, főzés, a cefre szűrése. A gyárnak ez a része kivételesen értékes. Úgy a felszerelése miatt, amelyről elmondhatjuk, hogy egyedi. Németországból lett hozva, a Ziman cégből.”

Pannon RTV

A sörgyár legértékesebb részét sikerült rendbe hozni és az így létrehozott Sörmúzeum egy része már látogatókat is fogad. Egyelőre csak csoportokat, de augusztus utolsó hetében, a Sörnapok idején, sok vendégre számítanak. Közben a sörgyártást is megpróbálják feléleszteni. Vojislav Cvejić, szakmunkatárs, Turisztikai Szervezet, Nagybecskerek: „Számunkra ez stratégiai fontosságú, mert a városunk a Sörnapokról és a sörről lett ismert. Önkormányzati határozat született arról, hogy újraindul a nagybecskereki sör gyártása. Most egyelőre a dunacsébi sörgyárban készítik, de azt a gyárat is Lazar Dunđerski építette. Ez mögött pedig egy híres cég, a Carlsberg áll.”

Pannon RTV

A Sörmúzeum előtti Bega-sétányt is rendbe hozták és lehetőség van kisebb folyami hajók kikötésére is. Jaroslav Stevanov, idegenvezető, Turisztikai Szervezet, Nagybecskerek: „A Bega az egyik éltetője a városnak, amely összeköti Bánát e részét Temesvárral, és mivel elindult egy projekt, amelynek célja a Bega iszaptalanítása, valamint a begafői és az ittabei vízlépcsők felújítása, úgyhogy nemsokára hajón is eljuthatunk egészen Temesvárig. Reméljük, hogy ez gyorsan megtörténik.”

Nagybecskerek továbbra is a sör városa: 4-5 kézműves sörfőzde működik, sörözők is vannak. A Sörmúzeum létrehozásával kiegészült a kínálat, a Sörnapok pedig továbbra is a vidék legtömegesebb vendéglátóipari rendezvénye.

sör
M Stúdió
múzeum
Nagybecskerek

Most

14:31, Frissítve: 14:37

Megszépült Felsőhegy játszótere

A Felsőhegyi Önkéntes Központ aktivistái felújították a falu játszóterét és annak környékét, így megszépítve és biztonságosabbá téve azt a legkisebbeknek.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.