Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A stílus új, a hagyomány örök

2022.11.25
08:02
2022.11.25
17:03
Forrás
Pannon RTV
Hagyomány a divatban címmel szerveztek kétnapos képzést Zentán a viseletkészítés iránt érdeklődőknek, akik tegnap elméleti, ma pedig gyakorlati oktatás keretében sajátíthatják el a tradicionális motívumok modern használatának lehetőségét.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Vajdaságban először megszervezett képzés betekintést enged a divattervezés alapjaiba, a divatgrafikába és egyben útmutatást nyújt a tervezés folyamatához. Az edukációra Vajdaság több szegletéből érkeztek érdeklődők.

Ökrös Kyra, Szabadka: „Nagyon szeretem ezeket a motívumokat, szeretem a hagyományt. Kiskorom óta ebben a kézműves világban nőttem fel és szeretném belevinni a munkásságomba ezt a szép vonalat.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A képzés oktatója a Magyarországról érkezett Molnár-Madarász Melinda divattervező volt, aki szívügyének tartja, hogy a kézműves területeken alkotó emberekkel megismertesse a művészetből inspirálódó modern ruhatervezést. Ezen koncepció alapján készülnek divatmárkájának darabjai is. „Elmeséltem azt, hogy ha egy embernek van öt gyermeke, az mind nagyon más. A tájegységek is mind nagyon különböznek, egy-egy közösség hívta életre és ebből mi az, amit meg tudok ragadni, mi az, amit a ma embere is szívesen magára vesz, visel.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A mostani edukáció része a viseletkészítők többéves képzésének. Ez az első alkalom, amikor a mentorálást Molnár-Madarász Melinda végezte, mindeddig Tajti Erzsébet ruhaipari szakoktatóra hárult ez a feladat.

Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a VMMI munkatársa: „Ez az alkalom nagyon fontos, teljesen más látásmódot ad a viseletkészítőinknek, a tervezőinknek, a divattervezőknek, hiszen eddig főleg hagyományos viseletekkel foglalkoztunk, ez viszont most teljesen más gondolkodásmódot és más megközelítést hoz.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A képzés, amelyet a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Réka Darida Foundation közösen indított, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság közreműködésével valósult meg.

hagyomány
divat
stílus
Molnár-Madarász Melinda
képzés
Zenta

Most

Népszerű

Holtrészeg sofőrt kaptak el Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Néphősök utcában állították meg a rendőrök szombaton azt a sofőrt, akiről hamarosan kiderült, szó szerint holtrészegen, 3,85 ezrelékes véralkoholszinttel vezette járművét.