Ugrás a tartalomra
Pixabay/StarFlames

A strandidőnek nemcsak előnyei, hanem veszélyei is vannak

2020-07-01
19:33
2020-07-01
19:44
Forrás
Pannon RTV
Hogyan védekezhetünk? Mit tehetünk ha észleljük a tüneteket? Vágó Kriszta kérdéseire dr. Katona Szabó Lívia családorvos válaszolt a Szabadkai Magyar Rádióban.

Újra itt a nyár, már több napja folyamatosan 30 fok felett van a nappali maximum hőmérséklet. Hőguta, napszúrás, leégés, vagy kiszáradás. Ez csak néhány következmény, ami a nagy meleggel járhat, ha nem vigyázunk. Az orvosmeteorológusok ilyenkor azt javasolják, hogy legyünk különösen óvatosak, mert az UV sugárzás nagyon erős, illetve extrém is lehet, és 10 és 16 óra között ne tartózkodjunk tűző napon, mert akár 15-20 perc alatt is leéghetünk.

- Igen, ez így van. Ez egy nagyon aktuális kérdés. Tárgyalhatnánk külön-külön a hőgutát, a napszúrást és a leégést, de én azt gondolom, hogy itt a nyár közepén akár egyszerre is beszélhetünk róluk. Miről is van szó? A hőguta és a napszúrás a nap sugárzása miatt alakul ki, amikor túlmelegszik a szervezetünk, nem tudjuk leadni a felesleges hőt, mert a környezetünk is legalább majdnem olyan meleg, mint amilyen a szervezetünk. Tudjuk, hogy az emberi szervezet normális körülmények között, 36,5-37 fok között működik. Amennyiben magasabb valakinek a testhőmérséklete, akkor már hőemelkedésről, lázról beszélünk. Ez akkor alakul ki, ha valami gyulladásos folyamat van a szervezetben, de ehhez nagyon hasonló alakulhat ki akkor is, ha nem tudjuk leadni kellő módon a hőt. Akkor is megemelkedik az ember testhőmérséklete, ami ugyanolyan káros lehet, mint a láz, amely lemeríti az embert. Ebben az esetben ugye kérdés, hogy mit tehetünk. Mindenképpen meg kell védenünk magunkat, a fejünket, testünket a napsugárzástól. Nagyon-nagyon fontos a kellő folyadékbevitel. Itt elsősorban a vízre gondolok. A mi környezetünkben a csapvíz is kitűnő, de esetleg még az ásványvizek jöhetnek szóba. Nagyon fontos, hogy pótoljuk mindazt a folyadékmennyiséget, amit izzadással elveszítünk. Ilyenkor akár egy-két liter plusz folyadékbevitelről is beszélhetünk. Az izzadás ugye mindannyian tudjuk, hogy egy normális folyamat. A napokban tették fel a kérdést pácienseim, hogy most mennyire hatásos és mennyire előnyös vagy szabad használni ezeket a különböző izzadásgátló kozmetikumokat. Nekem az a véleményem, hogy természetesen használhatjuk. Egy kiadós zuhanyzás, vagy akár egy rövid zuhanyzás is sokkal előnyösebb lehet, mert csökkenti a testhőmérsékletét, és nem akadályozza meg azt, hogy a nedvesség leadással hőt veszítünk. Semmiképpen nem ajánlanám, hogy tusolás nélkül megbízzunk ezekben a szerekben.

Mi történik akkor, ha például a környezetünkben valaki napszúrást vagy hőgutát kap, mit tegyünk ilyenkor?

- Azonnal vigyük hűvös helyre. Ha eszméleténél van és tud nyelni, akkor a folyadékpótlás volna nagyon fontos. A fejére rakjunk hideg, nedves borogatást. Ha súlyosnak ítéljük az állapotát, akkor hívjunk hozzá orvost.

Említette, hogy a folyadékbevitelre nagyon oda kell figyelnünk. Egyes ajánlások szerint ezekben a nagy melegekben legalább napi 3-4 liter cukor és alkoholmentes folyadékot kell fogyasztani. Milyen tünetei vannak, hogyan jelzi a szervezet, hogy ki van száradva?

- Mennyi vizet, mennyi folyadékot vigyünk be, és milyen fajtát. Ez attól függ, hogy hol tartózkodunk. Egy hűvös légkondicionált irodába vagy helyiségben, akkor ugye természetesen erre nincs szükségünk, de ha strandolunk, nyaralunk, kint a természetben dolgozunk, akkor bizony pótolni kell ezt a folyadék mennyiséget. Ennek arányosnak kell lennie az elveszített folyadékmennyiséggel. Meg kell figyelnünk, hogy mennyit izzadtunk, és azzal arányosan kell folyadékot bevinnünk. Hogy hogyan vesszük észre? Hát szédülés, fejfájás, szomjúságérzet az árulkodó jelek. Érdemes inkább sűrűn, kis kortyokban keveset, és állandóan fogyasztani, mint az, hogy egyszerre fél liter vizet igyunk. Nem tud olyan mértékben felszívódni. Az alkoholos italoktól ilyenkor tényleg óvakodnunk kell, mert többet ront a helyzeten, mint amennyit segít, mert az alkohol kitágítja az ereket, és akkor még bonyolítja a szituációt. Úgyhogy a cukros üdítőktől pedig azért óvtam a hallgatóságot, mert az fölösleges energia bevitelt jelent, amire ilyen esetben nincs szükségünk. Itt a folyadékot, a vizet kell pótolni.

Ami még nagyon fontos, hogy sokan terveznek nyaralást, illetve hosszabb utakat. Ilyenkor mire kell odafigyelni, miket készítsenek össze, mire készüljenek a hosszú úton?

- Az utazás során szintén a folyadékbevitelre, táplálkozásra kell figyelni. Ha kisgyerekkel utazunk, akkor esetleg ilyen utazási tablettákról gondoskodhatunk. Hát a gyógyszereket, azt én szoktam ajánlani a pácienseimnek, hogy hasmenésre, lázcsillapításra, horzsolásra vigyenek magukkal gyógyszert, ami a házi patikában egyébként is megtalálható. Komolyabb gyógyszereket nem szoktam ajánlani, ha nagy baj van, akkor úgyis orvoshoz, vagy egészségügyi személyhez kell fordulni, és ajánlom, hogy biztosítást okvetlen kössenek, hogy ha baj van, akkor külföldön is orvoshoz tudjanak fordulni.

Mivel az egész világon továbbra is terjed a koronavírus, így ezt sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Kedvez-e ez a nagy meleg a koronavírusnak, vagy sem? Mire kell ügyelnünk?

- Nagyon jó kérdés. Tavasszal abban bíztunk, hogy a meleg idő, a nyár kezdetével talán majd enyhül a koronavírus-járvány. A mellékelt ábra azt mutatja, hogy nem. Annál is inkább, hogy a trópusokon, szubtrópusokon is terjed a kór, tehát nem várható, hogy nálunk is ez a 35 fok majd megszünteti. Én azt gondolom, hogy a távolságtartás és a rendszeres kézmosás továbbra is nagyon fontos. Úgy látszik, hogy a vírusra nincs hatással a nyári meleg. Ezt alátámasztja az is, hogy nagyon jól érzi magát az emberi szervezetben,amely 36-37 fokon működik, tehát semmi logika nem volna benne, hogy most itt a 30 fok körüli hőmérséklet hatással lenne rá. Én azt gondolom, hogy a magas hőmérséklet a külső környezetben egyedül abban az esetben van kihatással a vírusra, amikor az a 70-80 fokra felmelegedett beton vagy fém felületekkel érintkezik. Az már hatással van a vírusra, nem fogja túlélni, de a cseppfertőzés szempontjából nem sok hatása van ennek a nyárnak. Fontos a távolságtartás, mert a rendezvényeken, a zsúfolt helyeken sokkal nagyobb a fertőzés esélye.

Tehát a nyáron is fontos a távolságtartás, illetve a védőkesztyűk és az arcmaszkok használata. Továbbra is ügyeljünk a járványügyi előírások és javaslatok betartására.

nyár
meleg
hőguta
napszúrás
UV sugárzás

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.