Ugrás a tartalomra
Pixabay/mystraysoul/Illusztráció

A svájci gleccserek úgy olvadnak, mint még soha

2022.10.04
12:41
Forrás
greendex.hu
A jégtérfogatuk 6 százalékkal csökkent idén.

A Svájci Tudományos Akadémia jelentése szerint az ország gleccsereiben a jég zsugorodásának mértéke meghaladta a korábbi, csaknem egy generációval ezelőtt mért rekordot. Az akadémia a svájci gleccserfigyelő hálózat összegyűjtött adataira alapozza jelentését. Európa országai közül Svájcban található a legtöbb gleccser. Ráadásul a programvezető szerint a mostani globális hőmérsékleti előrejelzések alapján “nulla az esély” arra, hogy a gleccserek a következő évtizedekben visszatérjenek.

A Szaharából érkező por tavasszal beborította Európa több részét, ennek következtében a hó több naphőt nyelt el. A nyári hőmérséklet-emelkedés Európa-szerte tovább fokozta a gleccserek olvadását. A kiadott jelentés részletesen leírja a svájci Alpokat érintő károkat: több mint 6 méter jég olvadt el idén a Konkordiaplatz-csúcson a Nagy Aletsch-gleccserben délen, az olasz határ közelében. Közben kisebb, de fontos gleccserek gyakorlatilag eltűntek mostanra.

gleccser
Svájc
globális felmelegedés
klímaváltozás
olvadás

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű