Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szabadkán járt az első magyar űrhajós

2021.10.16
08:33
2021.10.16
16:36
Forrás
Pannon RTV
Barátságos, közvetlen és érdeklődő. Ilyen ember Farkas Bertalan. Az első magyar űrhajós délután a Pannon RTV-ben járt, és Közügyek című műsorunkban vendégeskedett. A vajdasági közönség a szabadkai Városházán találkozhatott a nemzet űrhajósával.
Pannon RTV

A vele készült interjúban magával ragadták az emlékei, mesélt gyerekkori álmairól és első szárnybontogatásairól. Azt is elárulta, szerinte milyen esélyek vannak arra, hogy a közeljövőben újabb magyar űrhajós is beírja magát a történelemkönyvekbe.

A vajdasági közönség a szabadkai Városházán találkozhatott Farkas Bertalannal. Az első magyar űrhajós élményeiről, kutatásairól mesélt. Az eseményen a róla készült könyvet is bemutatták.

Pannon RTV/Gál Hermina

Farkas Bertalan 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz-36 szovjet űrhajó fedélzetén. Mikor döntötte el, hogy űrhajós lesz, milyen kiképzésen kellett ehhez részt vennie, mit vitt magával a világűrbe és milyen volt a súlytalanság? Ezekre a kérdésekre is választ adott a szabadkai Városháza dísztermében. Az első és azóta is egyetlen magyar űrhajós kiemelte, a legfontosabb, hogy a kutatók, űrhajósok mindig valami újat tudjanak adni a világnak és segítsék a fiatalabb generációt a fejlődésben. Az előadáson részt vevő diákok érdeklődését az űrturizmus is felkeltette.

Farkas Bertalan: „Biztos vagyok benne, hogy ez a jövő. Néhány évtized múlva lehet, hogy olyan űrállomások is lesznek, amely fedélzetén tapasztalt, felkészült emberek lesznek a parancsnokok, és fogadják a Földről űrturistaként érkező férfiakat, nőket. Ez a jövő, ez pénz, üzlet, és ezt minden nagyhatalom ki akarja próbálni, meg akarja valósítani.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A fotókkal tarkított előadást a Szeged-Tisza Rotary Club és a magyarkanizsai Panda Rádió szervezte.

Kiss Zenóbia, szervező: „Három évvel ezelőtt ismertem meg farkas Bertalant egy Rotary bálon, Magyarországon. Tánc közben elmesélte, hogy írnak róla egy könyvet, és akkor eldöntöttem, hogy el fogom hozni Vajdaságba, hogy megmutassam az embereknek, milyen csodálatos ember Farkas Bertalan.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Az eseményen Tőrös István: A csillagok útján - Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós című könyvét is bemutatták. Dedikálásra is lehetőség volt.

Farkas Bertalan
Közügyek

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű