Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Szalagavató bál Muzslyán

2019-02-10
12:30
2019-02-10
17:48
Forrás
Pannon RTV
Az érettségi mérföldkő egy fiatal életében. Részben ekkor válnak felnőtté a diákok. Az esemény egyik rítusa a szalagavató bál. Bánátban a katolikus kollégiumok éltetik a szalagavató bálak szokását.

A szalagavató ünnepség hálaadó szentmisével kezdődött a muzslyai Mária Szent Neve plébániatemplomban. A Szathmáry Karolina leánykollégium 15 és az Emmausz fiúkollégium 9 végzőse számára ezután az ünnepség a fiúkollégiumban szalagavató bállal folytatódott. Koncz Julianna nővér, kollégiumvezető, Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium, Nagybecskerek: „Az életükben minőségi változás következik be. A gyerekkorból át kell, hogy lépjenek a felnőtt korba. Amikor a saját döntéseikért felelősséget kell majd vállalniuk.”

Az eseményre mindenki izgalommal és nagy lelkesedéssel készült.

Bicók Lea, érettségiző, Magyarcsernye: „Nagyon sok mindent köszönhetek Julianna nővérnek, a nevelőinknek, hiszen sok mindent megtanultam a magyarságról, a vallásomról és más kultúrákról. Fájó szívvel fogom itt hagyni ezt a kollégiumot, biztos könnycseppekkel, mivel az életemnek egyik szakasza volt. Az életutamat végig fogja kísérni a hit, a remény és a szeretet, amit itt kaptam.”

Nagy Károly, szülő, Székelykeve: „A négy év alatt megkapják mindazt, ami a szülőknek és a családoknak is hiányzik ebben a rohanó világban, a számítógép világában. Embereket faragtak belőlük, jó embereket. Minden szülőt buzdítok, hogy ha csak tehetik, adják kollégiumba gyerekeiket.”

A szalagavató bál megszervezésének a kezdeményezője és házigazdája Kalapis Sztoján atya, a muzslyai Emmausz fiúkollégium vezetője. „Kilenc végzősünk van.Ők most már az egyetemre gondolnak. Nemsokára íratkoznak, felvételi vizsgák várnak rájuk, és ebben nekünk is szerepünk van. Jó volt ezekkel a gyerekekkel dolgozni.”

Az ünnepség részvevőit a Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó köszöntötte. „Szemtanúi voltunk annak, hogy a nagybecskereki, illetve muzslyai középiskolai diákotthonokban a bennlakó diákok száma egyre csak nő. A végzősök, akik most valójában az ünnepeltek, olyan tudásra tettek szert, amely a későbbiek során segít abban, hogy feltalálják magukat az életben.”

A rendezvény megszervezését egy EU-s pályázat is segítette, melyet a nagybecskereki leánykollégium a szegedi Katolikus Házzal közösen nyert meg.

szalagavató
bál
Muzslya
Jerasz Anikó
MNT
Kalapis Sztoján

Most

10:33, Frissítve: 10:42

Helyi termékek vására Palicson

Kézműves szörpök, lekvárok, hidegen sajtolt olajok, levendula, sőt nemezből készült divatárú is. Pannon Bazaar néven kirakodóvásár nyílt tegnap a Vigadó nagy teraszán, Palicson.

Népszerű