Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Százféle szármát főztek Topolyán

2018.11.03
16:14
2018.11.04
14:57
Forrás
Pannon RTV
Szármafesztivált tartottak Topolyán. A versenyzők három kategóriában versenyezhettek a legjobb töltött káposztának járó serlegért. A rendezvényre Vajdaság minden szegletéből érkeztek résztvevők.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Rengeteg bográcsban rotyognak a jóféle töltött káposzták a topolyai vásártéren. A 6. Szármafesztiválra 99 résztvevő csapat jött el.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A jó töltött káposztába darált hús, pirospaprika, rizs vagy kukoricadara, só, bors, fokhagyma, vöröshagyma és természetesen savanyú káposzta kerül - mondták a résztvevők. Ocsenás Erzsébet, Bajsa: „Legjobb a töltött káposzta akkor, amikor disznótor van és marad egy kevés abból a kolbászhúsból, és ahhoz még tesszük ezeket a dolgokat: tarhonya meg ilyesmi. Még tettem hozzá egy kis borsikafüvet is, habár ez a mi környékünkön nem nagyon elterjedt, de a Kárpát-medencében igen.       

Sokan már évek óta járnak a különféle szármakészítő versenyekre.

Ramada Katica, Szabadka:
„- Itt nálunk Vajdaságban, Bánátban mindenhová megyünk, ahová hívnak bennünket.
- Hogy készítik a szármát?
- Szármát? Áh! Nem adjuk el a titkot! Egy szármánk van, ami fől pulykahúsból. Van egy szármánk, ami disznó- meg marhahús. De a titkot azt nem lehet kiadni!”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek: több mint 100 ételmintát kellett értékelniük. Ments András, zsűritag: „Mindenki a legjobb ételt főzi. Nekünk valamilyen minőségi kritériumokat, különbséget kell tennünk és ez alapján, az ízharmónia alapján próbálunk szelektálni.”

A szervezők szerint a tavalyihoz képest jelentősen nőtt a versenyzők száma, ami azt mutatja, hogy a topolyai Szármafesztivál egyre népszerűbb. Tölgyesi Huba, szervező: „Most ez a tavalyihoz képest elég nagy növekedés: szinte 1,5-szer annyian, tavaly 68 csapat körül lehetett, most pedig 99 - tehát nagy a növekedés. Tavaly volt jó döntés, hogy áthoztuk ide a vásártérre a rendezvényt. Itt sokkal nyitottabb, sokkal emberközelibb és amint látjuk: növekszik folyamatosan. Nem tudjuk, hogy a vásártér meddig tud nőni, de ezen dolgozunk, hogy többen legyünk.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A főzőversenyen kívül a bátrabbak káposztatartó és reszelő versenyben is megmérettethették magukat. A helyszínen kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, és népzenei műsorok várták a látogatókat. 

Szármafesztivál
Topolya
Tölgyesi Huba

Most

Népszerű