Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Százkilenc csapat készített hurkát és kolbászt Adorjánon

2017.11.25
17:09
2017.11.25
19:40
Forrás
Pannon RTV
A hurkáról és a kolbászról szólt ma minden Adorjánon, ahol 7. alkalommal rendezték meg az ehhez kapcsolódó fesztivált. Kirakodóvásár és több koncert is volt.

Hagyományos disznóöléssel kezdődött reggel a fesztivál. A régi szokásokhoz híven szalmával pörköltek, majd a csapatok megkapták a hurkához és a kolbászhoz szükséges alapanyagot, és indulhatott a munka. Összesen 109 csapat versengett a legjobbnak járó nyereményért. Mindenki igyekezett a már jól bevált receptek alapján készíteni a finomságokat. Nagy Csaba, résztvevő, Oromhegyes: „Az oromhegyesi hurka-kolbásznak csak az a titka, ahogyan régen is készítették. Különlegesség nincs benne. Ugyanúgy próbáljuk megcsinálni, ahogyan régen az őseink, a szüleink, tehát a taták meg a mamák, a szüleink tatái és mamái készítették, azt próbáljuk követni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A fesztiválra nem csak Vajdaságból, hanem az anyaországból is érkeztek csapatok. Bartha Gábor, polgármester, Cserszegtomaj Nagyközség: „Gyakorlatunk nincsen, Adrojánba is nagy elánnal érkeztünk, és imádjuk azt a fogadtatást és szeretetet, ahogyan itt most minket fogadtak. Sokat ellesünk, és ha most valamiért nem sikerül itt jó helyezést elérni, akkor jövőre rettegjen mindenki, mert most mindent megjegyzünk, és jövőre bevetjük.”

Amíg a csapatok szorgoskodtak, addig a színpadon egymást váltották a lakodalmas zenekarok. Nagyon jó hangulat övezte az adorjáni Hurka- és kolbászfesztivált. Még a fáról is sonkák és kolbászok lógtak.

Az elkészült finomságokat zsűri értékelte. Bene Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, Magyarország: „Azt tudom elmondani, hogy évről évre fejlődnek a hurkák meg kolbászok ízei, a minőségük és a kivitelezésük. Nagyon dicséretes és nagyon jó. Megszívlelik a készítők a tanácsokat. Igyekeznek a fűszerezést úgy csinálni, hogy harmonikus ízek jöjjenek elő.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szervezők a kezdetekkor szerettek volna egy különleges jellegű versenyt létrehozni, amely különbözik a megszokott fesztiváloktól. A rendezvény népszerűsége azóta is töretlen. Borsos Csaba, főszervező, Hurka- és kolbászfesztivál, Adorján: „Az első rendezvény is jól sikerült. Azt január végén csináltuk meg, majd ugyanabban az évben november végén csináltuk a másikat, ugyanis januárban az időjárás kicsit kiszámíthatatlanabb, mint november végén. Valamint az volt a másik ok, hogy őseink is itt november végén, András-nap körül kezdték meg a disznóöléseket.”

A fesztivált estéig tartó koncertsorozat zárta.

Adorján
hurka
kolbász
fesztivál

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:16

75 éves a Hét Nap

75 éves a vajdasági magyarság hetilapja, a Hét Nap. Az 1946-ban alapított újság még mindig fontos az itt élők számára. Pillantsunk most egy kicsit bele a Hét Nap múltjába és jelenébe.
19:00, Frissítve: 19:25

Biztonságosan két keréken

Közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a szabadkai Kizúr István Általános Iskola diákjai. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül a tanulók a kerékpározás szabályait sajátították el.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.