Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A szebb Zorkáért

2022.10.08
11:26
2022.10.08
15:50
Forrás
Pannon RTV
Szemétszedési akciót szervezett a Zorka Helyi Közösség, a Masterplast YU Kft. és az 56-os Műhely Civil Szervezet Szabadkán. A résztvevők a Deszkás erdő környékét tisztították meg.

Halmozódtak a szeméttel megtelt zsákok az erdő szélén. Sok volt a hulladék, minden szorgos kézre szükség volt. A Horváth család legkisebb tagja, Enikő is kivette részét a munkából.

„Családommal jöttem. Azért jöttünk, mert ez egy érdekes dolog és nagyon szeretjük csinálni a szemétszedést.”

A szebb Zorkáért elnevezésű megmozdulást évente kétszer tartják meg, a Horváth család pedig minden alkalmat megragad, hogy részt vegyen rajta. Ha a gyerekek látják, hogy a felnőttek gyűjtik a szemetet, akkor ők is ugyanezt teszik, szívesen csatlakoznak hozzájuk. Ez pedig fontos, hiszen ezáltal is a környezettudatosságra nevelik őket - magyarázta az édesapa, Horváth Flórián.

„Mindig azt hangoztatom, hogy ez a sok szemét, ami az utcáinkban található, ez nem más szemete, ez mind a miénk. Fontosnak tartjuk környékünk, környezetünk, természetünk védelmét és tisztán tartását. Fontosnak tartom, hogy mutassunk példát a gyerekeknek, a fiataloknak, elvégre ők rólunk vesznek példát, és ha a gyerekeink úgy látják, hogy az édesapának, édesanyának ez nem fontos, akkor ő is úgy fog felnőni, hogy ez neki nem fontos.”

Sok a felelőtlen személy, aki nem figyel a környezet védelmére, és a háztartási szemetet gond nélkül eldobja. A környezetünknek ugyanakkor tisztának kell maradnia, a cél pedig az, hogy az ilyen akciók során a szemetelők ezt észrevegyék - mondta Pletl Ádám, a Zorka Helyi Közösség elnöke.

„Hagyományosan már ötödik, hatodik éve szervezzük. Csatlakoznak a polgárok, a Masterplast munkásai és az 56-os Műhely Civil Szervezet. Összejöttünk egy harmincan, megreggelizünk és kiindulunk a terepre. Amit még ki szeretnék emelni, hogy gyerekek is vannak köztünk. Őket is tanítjuk erre, nem csak, hogy szedjék a szemetet, hanem, hogy vigyázzanak is a környezetre, hogy lássák, ez nem olyan egyszerű.”

Az akció végén az összegyűlt szemetet a városi hulladéktárolóba szállították.

Zorka
szemétszedés
Masterplast YU Kft.

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű