Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Szembesülnünk kell a klímaváltozással

2020-10-28
18:01
2020-10-28
19:00
Forrás
Pannon RTV
A jelenlegi koronavírus világjárvány mellett az éghajlatváltozás a legnagyobb kihívás, amelynek az emberiség az utóbbi években ki van téve.

A klímaváltozással való szembesülésről tartottak ma panelbeszélgetést Újvidéken az Eko vest Újságírók Egyesületének szervezésében a környezetvédelmi minisztérium támogatásával.

Évről évre dőlnek meg a hőségrekordok, világszerte lángolnak erdők, olvadnak a gleccserek. A klímaváltozás közvetlen hatásai egyéb gazdasági, politikai és társadalmi következményekkel is járnak. Ezzel a valósággal és a kihívásokkal szembesülni kell és cselekedni, hívják fel a figyelmet a tudósok és a szakemberek.


Dragana Ratković, moderátor, Eko vest Újságírók Egyesülete: „A panelbeszélgetés célja, hogy megismertessük a lakosságot és a nyilvánosságot azzal, amit jelenleg a klímaváltozás okoz globális szinten és az országunkban. A tény az, hogy mi már megéreztük a klímaváltozás hatásait.”

Az egész bolygón változik az éghajlat, amire több mutató van, de a legszembetűnőbb a hőmérséklet folyamatos növekedése. Az emberi tényező hatása száz százalék feletti, elsősorban az energiaszektoron, a szénre, kőolajra és gázra alapuló energiakitermelésen keresztül.

Vladimir Đurđević, egyetemi tanár, Fizika Tanszék, Belgrádi Egyetem: „Ma, amikor kiszámoljuk a szén-dioxid globális kibocsátását, amely a probléma fő okozója, a legnagyobb része, tehát a kibocsátás 70-80 százaléka ezekből az ágazatokból jön. Manapság, mivel ez már több mint száz éve tart, 50 százalékkal nagyobb a szén-dioxid koncentrációja a légkörben, mint az iparosodás előtti időszakban. Ebből a szempontból drasztikusan megváltoztattuk a légkör vegyi összetételét, és az üvegházhatást, amely egyébként természetes. Szén-dioxid hozzáadásával mi felerősítettük az üvegházhatást, és ezért melegedett fel a bolygónk.”

A szélsőséges időjárási viszonyok hosszútávon szárazságokat fognak okozni. Teljes ökoszisztémák, vizes élőhelyek, növény- és állatfajok eltűnésére számíthatunk.

Duška Dimović, biológus, WWF Szerbia: „A természet és az emberek mellett ki fog hatni a vizek szintjére is, ami fontos lesz a mezőgazdaság szempontjából is. Ez összetett, fontosak az erdők is, az étel is fontos számunkra. A jövőben hiány lesz táplálékból a klímaváltozás miatt, aminek az egyik fő oka, a hőmérséklet mellett, a beporzók hiánya.”

Minden válság hátterében az áll, hogy több erőforrást használunk, mint amennyi a rendelkezésünkre áll. A természetet óvni kell, hogy enyhítsük a klímaváltozást, és hogy alkalmazkodjunk is hozzá.

klíma
klímaváltozás

Most

21:08

Brexit - Felfüggesztették a londoni tárgyalásokat

Felfüggesztette az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó londoni tárgyalásokat péntek este a brit és az uniós küldöttség, mivel nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket.
20:59

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.
19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.
17:01, Frissítve: 17:13

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.