Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

A szendrői vár a turisták kedvence Szerbiában

2019.08.06
10:32
2019.08.06
19:04
Forrás
Pannon RTV
Turisták ezrei látogatják évente a szendrői várat. Ez a legnagyobb épségben megmaradt erődítmény a Duna mentén. Majd hatszáz éve, 1428 és 1430 között építették a török elleni védekezés céljából.
Pannon RTV/Idei Sándor

Már messziről feltűnnek a vár hatalmas bástyái, amelyek egyszerre illeszkednek bele a környező tájba, ugyanakkor büszkén magasodnak is fölé. Kétségtelenül ez a vár Szendrő fő látnivalója. Jean-Francois franciaországi turista szerint nagyon lenyűgöző hely: „Egy olyan erődítmény, ami nagyon érdekes. Még nem ismerjük a hely múltját, a Duna mellett utazva bukkantunk rá az útikönyvünkben, majd eljöttünk megnézni. Ez egy rendkívül érdekes helynek tűnik, úgyhogy tanulmányozzuk egy kicsit a történetét.”

Brankovics György szerb despota Nándorfehérvár pótlására tervezte a várat. Hatalmas mérete lehetővé tette, hogy az erődítmény befogadhassa a teljes királyi udvart. A törökök elleni védekezés miatt is szükség volt rá.

A falak között található parkot bárki meglátogathatja. Zoran Tubić Újvidékről érkezett: „Szerintem nagyon fontos, hogy megőrizzük az örökségeinket, gondot viseljünk róluk, és valamely módon emlékezzünk rájuk. Amit jelképez, az a történelmünk része.”

A vár mai romos állapota elsősorban egy 1941-ben bekövetkezett robbanás következménye, akkor robbant fel ugyanis az erődben tárolt hadianyag-készlet. A II. világháború után a károkat részben helyreállították.

Szendrő
szendrői vár
Duna

Most

13:01

Megáldották az idei termést Horgoson

Szentmisével és terményáldással ért véget Horgoson ma délelőtt a 32. Szüreti napok, a horgosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. A termelők számára igazán lélekemelő élmény az ilyenkor megtartott istentisztelet.
10:53, Frissítve: 10:59

Klári néni emléke előtt tisztelegtek

Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon. Népdalaival hatalmas örökséget hagyott hátra, nagy hatást gyakorolt a vajdasági és a magyarországi kultúrára is. Egész napos programmal készültek a szervezők a nótafa tiszteletére.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.