Ugrás a tartalomra
Pixabay/adege

A szennyezéssel nő a műanyagot bontani képes mikrobák száma

2022.01.08
20:08
Forrás
elobolygonk.hu
Egy friss kutatás szerint az elmúlt évtizedek fokozódó szennyezésének hatására az óceánokban és a talajban élő baktériumok sokasága vált képessé a műanyagok bontására.

A tudósok által feltárt több tízezer enzim az újrahasznosítást is forradalmasíthatja. 200 millió gén átvizsgálása után mintegy 30 ezer különböző, 10-féle műanyag lebontására képes enzimet azonosítottak. Minden negyedik megvizsgált szervezet képes volt lebontani valamilyen műanyagot, ugyanakkor a felfedezett enzimek 60 százaléka az eddig ismert típusok egyikébe sem volt besorolható, vagyis eddig ismeretlen módon valósíthatják meg a plasztikmolekulák bontását.

A tanulmány tanúsága szerint az egyes mintákban talált enzimek száma és típusa együtt nőtt az adott terület szennyezettségével, ami érzékletesen mutatja meg, milyen alapvető és globális hatást gyakorol a műanyag a mikrobákra.

műanyag
mikroba
szennyezés
természetvédelem

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.