Ugrás a tartalomra

Szent István-napi főzőverseny Tornyoson

2017-08-20
00:32
2017-10-04
12:23
Benépesült szombaton a tornyosi művelődési egyesület udvara és környéke. Sportvetélkedő, főzőverseny és sok más érdekes program várta a falu apraját és nagyját a Szent István-napi rendezvényen.

Családok, baráti társaságok és civil szervezetek neveztek be a főzőversenyre. Harmincöt bográcsban főtt a sertéspaprikás. A tornyosi Pintér Csaba családjával érkezett a megmérettetésre. Szerinte a jó paprikás alapja a só, a bors, a paprika és a tüzelés. Pintért Csaba, versenyző: „Most első alkalommal veszek részt a főzőversenyen. A társaság miatt, a jó hangulat végett, legutolsó sorban, hogy meg tudja mondani a zsűri, hogy milyet főztöm.”

A falu Ifjúsági Klubjának tagjai immár ötödik alkalommal neveztek be bográcsosaikkal, két évben is az ő főztjük lett a legjobb. Idén négy bográcsban főztek negyven személyre. Homolya Ortó Viktor, versenyző: „Lényegében az a különlegessége a mi pörköltjeinknek, hogy mind a négyen másképp főzünk. Van, aki tesz bele paradicsomot, van aki répát, van aki már az elején beleteszi a paprikát.”

A zsűri a hagyományos, igazi sertéspörkölt ízeket várta. Sokan különböző adalékokkal és fortélyokkal próbálják különlegessé tenni a főztjüket, de nem ez a titka a jó pörköltnek és paprikásnak. Ments András, kancellár, Első Magyar Fehérasztal Lovagrend: „Nagyon sok ember különböző adalékanyagokat ad magához a pörkölthöz, amit nem szabad. Tehát a pörköltnek megvan a só, bors, hagyma alapja. Paprikát és paradicsomot még elvisel, de mást nemigazán szabad.”

A főzőverseny mellett kiállítás, gyerekprogramok és a Romadrom táncegyüttes szórakoztatta az érdeklődőket. Petrás Teodóra, szervező: „Idén 26. alkalommal kerül sor Tornyoson a Szent István-napi kenyérszentelésre. Persze a legelső az még kisebb volumenű volt, aztán egyre bővült. Most idén nagy örömünkre szolgál, hogy sikerült két naposra kiterjeszteni ezt a rendezvényt.

A szombati programot művelődési műsorral, retrodiszkóval és zenei koncerttel zárták.

Tornyos
főzőverseny
Petrás Teodóra

Most

23:33, Frissítve: 00:12

Közvita a vajdasági közmédia műsorairól

A vajdasági közmédia műsorairól tartott közvitát csütörtökön este Szabadkán a Vajdasági RTV Műsortanácsa. Pancsova és Temerin után a szabadkai volt a harmadik, a zárórendezvény Újvidéken lesz.
23:23, Frissítve: 00:34

Győzött a Partizan

A Partizan labdarúgói 2:1-es győzelmet arattak a Young Boys csapata felett az Európa Liga B csoportjának ötödik fordulójában. A Partizan bejutott a kieséses szakaszba az Európa Ligában.
22:23, Frissítve: 00:12

„Szeretném, ha lennének barátaim”

Tavaly karácsony óta nincs áram a bajmoki Bošković család házában. Öten élnek együtt egy háztartásban. Három gyermekük van, de hamarosan újabb babával bővül a család.
21:54, Frissítve: 00:33

BATE Boriszov - Crvena Zvezda 0:0

A belgrádi együttes gól nélküli mérkőzést játszott Fehéroroszországban. Ezzel növelte esélyét, hogy tavaszra is a nemzetközi porondon szerepelhessen.

Népszerű