Ugrás a tartalomra
Golubac
Wikimedia Commons

Szeptemberig befejezik a galambóci vár felújítását

2018-01-05
14:30
2018-01-05
17:34
Forrás
Pannon RTV
A tervek szerint az erőd külső részét már idén áprilisban megnyitják az érdeklődők előtt. A galambóci vár teljes egészét 2019 tavaszán adják át.

A Duna szerbiai szakaszának legjelentősebb várromja található Galambóc mellett. Az erődítménynek tavaly több, mint 60 ezer látogatója volt, azonban a turisták biztonsági okok miatt nem léphettek be a vár belsejébe. Dragoljub Todorović, építész: „Galambóc az egyik legjobban megőrzött vár Szerbiában, és eddig sajnos különféle okok miatt nem végeztek nagyobb, az épületet megóvó munkálatokat. Közben bizonyos feltételek teljesültek ehhez, és a régészeti munkálatokkal párhuzamosan folyik a vár teljes felújítása.”

Golubac

A galambóci erődön 2014 óta végeznek teljes körű restaurálási és régészeti munkákat. A tervek szerint múzeum is helyet kap a várban, hiszen számos olyat tárgyat találtak, amelyek a vár történetét szemléltetik. Marina Bunardžić, archeológus: „Minden tornyot régészeti vizsgálatnak vetettünk alá. Ez azt jelenti, hogy meghatároztuk a tornyok emeleteinek számát. Megállapítottuk, hogyan néztek ki, ami nagyon fontos a felújításuk és rekonstrukciójuk szempontjából.

Galambóc várának tekintélyes romja a Duna jobb partján, közvetlenül a Vaskapu-szoros bejáratánál található. A vár helyén már a római korban is állt egy erőd, amit Columbaria-nak neveztek. A középkori galambóci vár azonban csak a 13. és a 14. század fordulóján épült fel. A vár stratégiailag olyan jelentős helyen fekszik, hogy a várért és környékéért gyakran háborúztak egymással a bizánciak, a magyarok, a bolgárok, a törökök és a szerbek is.

Galambóc
Szerbia
vár

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Motoros baleset a Majsai úton

Baleset történt szerda este Szabadkán a Majsai úton. A szemtanúk elmondása szerint egy motoros közlekedett Makkhetes irányába, amikor a kanyarban lévő kis utcából egy autó kihajtott elé.

Megnyitottak Szerbia-szerte a Lidl áruházak

A cégóriás olyan termékeket dobott piacra, amelyek eddig Szerbiában nem voltak jelen. A német lánc szerbiai megjelenését már hónapok óta nagy várakozás előzte meg.