Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Szépül a Róka tanya - épül a Róka Fest

2022.06.28
15:21
2022.06.28
16:37
Forrás
Pannon RTV
Végéhez ért az Etnolife Egyesület alkotótábora, ahol több mint 30 fiatal építette és szépítette a noszai Róka Tanya udvarát. A tábor A fiatalok követik a hagyományokat elnevezésű határon átívelő IPA Projekt része.

A projekt célja a hagyományápoló- és alkotótáborok szervezése, egy-egy tájház felújítása, illetve ifjúsági fesztivál megszervezése. Az alkotótáborban a július 14. és 17. között megrendezésre kerülő Róka Festre készülnek, a fiatalok a színpad dekorálásán és különböző díszítő táblákon dolgoztak.

Ládi Alexander, szervező, Róka Fest: „Én terveztem a színpadot. Ennek az volt a lényege, hogy természetes anyagokat használjunk fel, és hogy a mai fiatalságot kicsit a hagyományokhoz és a természethez hozzuk közelebb.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A szervezők fontosnak tartották, hogy az alkotó munka mellett, a táborozók a hagyományőrzésről is halljanak és beszélgessenek.

Hulló Zsófia, tag, Etnolife Egyesület: „Szerintem még mindig nagyon fontos az, hogy tényleg egy paraszt tanyán vagyunk, és ide behozzuk a 21. század világát is. Tehát, például néptáncot és ritmika táncot hasonlítottunk össze, átbeszéltük, hogy mi a kettő között a különbség, miért fontos megőrizni a hagyományainkat.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A határon átívelő projekt az Etnolife Egyesület és a magyarországi Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség együttműködésében valósul meg, ennek részeként pedig a Róka Tanya tájháza is megújul.

Hulló István, elnök, Etnolife Egyesület: „Nagyon örülök, hogy nagy az érdeklődés. A hagyományokat úgy kell ma, a véleményünk szerint becsomagolni, hogy valami motiváció is legyen, ne csak a sablonos táborok. Úgy érzem, ez szerencsésen összehangolódott ezzel az ifjúsági fesztivállal.”

A fiatalok követik a hagyományokat elnevezésű határon átívelő IPA Projekt részeként továbbá augusztus elején egy ingyenes hagyományápoló tábort is szerveznek a Róka tanyán, ahová a 15 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését várják.

Róka tanya
Róka Fest

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.