Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

A szilva számos felhasználási módját mutatták be Tiszaszentmiklóson

2022.09.11
17:18
2022.09.11
17:40
Forrás
Pannon RTV
Hatodik alkalommal tartották meg Tiszaszentmiklóson a Nemzetközi Szilva- és Pálinkafesztivált.
Pannon RTV/Apczi Jenő

Az eseményt a szervező, a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület új székházában tartották meg. A vasárnapi eseményen a szilva számos felhasználási módját mutatták be.

Pannon RTV/Apczi Jenő

A rendezvény keretén belül bemutatkoztak a helyi és a környékbeli kézimunka csoportok, de ez mellett gyerekprogramok, rég használatos tárgyak, a hagyományok jegyében pedig a szilvából készült ínyencségek is kóstolhatóak voltak. A zsűri elbírálta a legfinomabb szilvából készült kalácsot, pálinkát és lekvárt is. Valamint számos csapat bográcsában rotyogott az eredeti vajdasági bableves is. Bera Róbert, Padé: „Most itt először vagyok, de már több felé jártam már, nagyon tetszik, nagyon szépen megvan oldva, bab lesz főzve azt mondták.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Az esemény, mint ahogy a neve is mondja nemzetközi, hisz az mellett, hogy Magyarországról és Romániából is érkeztek vendégek, a kis falu számos nemzetből kovácsolódik össze. A fesztivált pedig nem véletlenül tartják Tiszaszentmiklóson, hiszen a faluban szinte minden udvarban van szilvafa. Törtei János, főszervező, a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület alelnöke: „Mivel a szilva igénytelen növény, nem nagyon kell permetezni, de viszont Tiszaszentmiklóson nincs olyan ház, ahol szilvafa nincs ültetve.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A falu egyik színfoltja a több nemzetiség: hiszen élnek itt magyarok, romák, lengyelek, szerbek akik összetartva, közösen szerveznek és részt vesznek az eseményeken.

Tiszaszentmiklós
szilva
fesztivál
pálinka
Törtei János

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.