Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Szilveszter éjszakára készülnek a szabadkaiak

2018.12.30
18:10
Forrás
Pannon RTV
Lencse, bab, malac, pezsgő és különféle édességek - minden fogy, aminek az ünnepi asztalon a helye. Az utolsó pillanatban is lázasan folyik a bevásárlás a szabadkai Tejpiacon.

Csirke és tyúk húst nem ajánlott fogyasztani szilveszter napján, tartja a néphiedelem, hiszen a szárnyas elkaparja az ember szerencséjét. Ezért a szabadkai Tejpiacon is a legtöbben malachúst és babot vásároltak.

Horvát Anitáék még nem döntötték el mi lesz az ünnepi menü, de az év utolsó napján biztosan nem kerül hal és szárnyas az asztalra. Újév napján pedig kizárólag babot vagy lencsét fogyasztanak: „Még nem eldöntött, még nem beszéltük meg, hogy mit veszünk. De valószínűleg sertést, mivel ilyenkor halat nem eszünk meg csirkét.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A szabadkai tejpiacon az árusok átlagosan 460 dinárért árulják a konyhakész malachúst. A lencse kilója 190 dinár, míg a babnak kilóját 200-220 dináros áron vásárolhatják meg az újévre készülők. Barabás Tibor a jól bevált, hagyományos ételekben bízik: „Lesz egy kis szárma, egy kis hús lesz, kacsa hús. Meg a kutyáknak egy kis csontot veszek és ez az összes.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Cseszkó Valéria piaci árus szerint újév környékén kevésbé keresik a csirke és tyúk húst a vásárlók. A pulyka és a kacsa viszont továbbra is népszerű. A pulyka és a kacsa egészben 500 dinár, a csirke pedig 250 dinár: „Nem annyira kelendőek a szárnyasok, de azért módjával veszik az emberek, mert a malac is drága. De van olyan is, aki nem eheti. Valamikor a hagyomány a pulyka volt, nem a malac. Még nem tudjuk, hogy ki mit vásárol. Azt többféleképp el lehet készíteni a malacot sütve, a pulykát töltve, a kacsát, az ilyesmit. Sőt, egyik a másik mellett nagyon jól elfér.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az édességet árulók előtt is többen álltak sorba. De a pezsgő és a gyerekpezsgő is kelendő az újév előtti időszakban a vásárlók körében.

Szabadka
tejpiac
lencse
bab
malac

Most

21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.
21:02, Frissítve: 21:28

Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

Kettős győzelemmel jutott tovább az FTC a BL selejtezőjének második fordulójából, miután az egy héttel ezelőtti, hazai első mérkőzésen elért 2-0-s sikert követően a párharc keddi, idegenbeli visszavágóján 3-1-re nyert a litván Zalgiris Vilnius ellen.

Népszerű