Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Színes és izgalmas háromnapos tábort tartanak Kisoroszon

2020-08-29
15:34
2020-08-29
17:09
Forrás
Pannon RTV
Idén tartották volna a XX. Népművészeti Tábort a bánáti Kisoroszon, ami a járvány miatt elmaradt. A szervezők ezen a hétvégén egy kisebb táborral próbálják megőrizni a rendezvény folytonosságát.

A járványügyi utasítások szigorú betartása mellett zajlik a hétvégén a kisoroszi tábor a helyi Szórványközpontban, amelyre 13 nagykikindai, magyarcsernyei és kisoroszi gyerek mehetett el.

Talpai Sándor, a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnöke: „Úgy döntöttünk, hogy egy rajzpályázatot fogunk kiírni, amelyen keresztül majd elbíráljuk a pályázatokat és nem nyolcvan vagy száz gyerek vesz részt, hanem 10-15 gyerek. Ez így is történt és ez a tábor folytatódik, de nem a huszadik tábor ez. Reméljük, hogy a jövő évben a huszadikat is meg tudjuk szervezni.”

A rajzpályázatra - amelynek a témája Szent István királyunk volt - érdekes és egyedi munkák érkeztek.

A kisoroszi Ert Lea is különleges technikát választott: „Az eszpresszó technikát használtam, vagyis kávéval rajzoltam. Egy kis csészébe beleraktam vizet és egyre több kávét raktam bele. Először egy halvány árnyalatot kaptam és utána minél sötétebbet és sötétebbet.”

Az idei tábor rövidebb, kevesebb résztvevővel, de most is érdekes foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek – tudtuk meg Bacsik Lőrinc Natália táborvezetőtől: „Agyagozás, gölöncsérezés történt. A mézeskalácsot épp most készítik, szaggatják, sütik. Illetve játékokról is gondoskodtunk: kincskeresést terveztünk a mai napra. A Tájház udvarában van egy erdős rész és ott fogunk elrejteni bizonyos ajándékokat és azokat kell, hogy megtalálják. Találós kérdésekre válaszolva, illetve más ügyességi játékok jutalmául kapják ezeket a nyereményeket.”

A népművészeti tábor célja az, hogy a fiatalokkal megismertessék és megszerettessék a régi mesterségeket. Ehhez pedig alkotásra kell ösztökélni őket – mondja a magyarcsernyei Kormányos Erzsébet fazekas: „Nagy kedvvel csinálták a gyerekek. Nagyon hiányzik nekik a társaság, nagyon hiányoznak nekik a foglalkozások. Nagyon örültek, hogy itt voltak. Nagyon kell igyekeznünk, hogy meg legyen a távolságtartás, meg, hogy mindenki egyedi dolgot csináljon, tehát egyedül.”

A bezárkózottságban a gyerekeknek is hiányoznak a közösségi találkozók.

Vastag Evelin Magyarcsernyéről érkezett a táborba: „A múlt évben voltam, akkor voltam először, a táborban. Nagyon megtetszett és, amikor most hirdették a rajzpályázatot, mivel sehova nem volt szabad menni a vírus miatt, ezért nagyon megörültem annak, hogy ide, hogyha pályázatot küldünk, akkor talán bekerülhetek.”

A tábor szervezője a helyi Szórványközpont, amely helyszínt biztosít a foglalkozások lebonyolítására. Ez a központ egyébként a nyolcszáz lelket számláló kisoroszi magyarság közösségi életének a központja.

Kisorosz
Szórványközpont
tábor
gyermektábor

Most

15:51, Frissítve: 17:34

1545-tel nőtt a fertőzöttek száma Szerbiában

Újra negatív rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, Szabadkán is emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos páciensek száma, Vajdaság területén pedig 212 újabb koronavírusos beteget regisztráltak.

Népszerű