Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Színes programokkal készülnek a X. Vajdasági Vágta szervezői

2022.05.25
12:58
2022.05.25
16:30
Forrás
Pannon RTV
Szombaton, május 28-án rendezik meg a Vajdasági Vágtát Szabadkán. Felnőtt lovasok és kishuszárok versenyeznek, de számos kísérőprogram is lesz. A rendezvény a budapesti Nemzeti Vágta előfutama, a győztes képviseli majd Vajdaságot a Hősök terén.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Ő itt Fantázia. A magyar sportló 2018-ban és 2019-ben is megnyerte a budapesti Nemzeti Vágtát. Ez alkalommal új lovassal indul a továbbjutásért. A Vajdasági Vágtán Varga Luca lesz a lovasa. Fantázia felkészítője Kállai Attila.

„Kétszer nyert, ha most sikerül, akkor örökös bajnok lesz, többet nem indulhat a Nemzeti Vágtán, reméljük, hogy így lesz.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Idén 12 felnőtt lovas és 4 kishuszár indul majd. A versenyzők pénteken érkeznek a szabadkai lóversenypályára.

Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója: „Úgynevezett technikai értekezletet fogunk velük tartani, amelynek keretében az állatorvos megvizsgálja a lovakat, mert nagyon fontos, hogy a vágtán csak száz százalékban egészséges lovak vegyenek részt. Szombaton délben pedig ebben a mesés környezetben, itt a szabadkai lóversenypályán megszólalnak a fanfárok, a Nemzeti Vágta már tíz éve megszokott, hivatalos megnyitója, zenéje.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az ünnepélyes megnyitót követően elkezdődnek a felnőtt lovasok futamai, majd a kishuszárok is a pályára lépnek. A vágtának számos kísérőrendezvénye is lesz, mint a főzőverseny, fogathajtó és díjlovagló bemutatók, ügetőfutamok. Emellett idén is megnyit a Hagyományos Mesterségek Vására is. A Vajdasági Vágta bizonyította, hogy nagy jelentősége van a vajdasági magyar közösség életében - mondta Pál Károly, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatóbizottsági elnöke.

„Az elmúlt 10 év alatt nagyon sokat fejlődött a vajdasági magyar lovassport. Családok vállalkozást indítottak, lótenyésztésbe kezdtek, fiatalok döntöttek úgy, hogy a lóverseny lesz az életük, a munkahelyük, lényegében a megélhetésük. Nagy jövője van a lovassportnak itt Vajdaságban, Szerbiában is.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az utóbbi években vajdasági lovas nyerte a Nemzeti Vágtát. Tavaly Szabadka, 2020-ban a vajdasági Ördög Alen lett a győztes Budapesten, magyarországi települést képviselve. A verseny történetében először sikerült két egymást követő évben, 2018-ban és 2019-ben ugyanannak a lovasnak nyernie a Nemzeti Vágta döntőjében. Ő volt a temerini Nagy Arnold és lova Fantázia. A Vajdasági Vágtát a VMSZ és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány szervezi a magyar nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával.

Pál Károly
Vajdasági Vágta
Bunford Tivadar
Szabadka

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.